Monitor Autodelen: 'Wordt de markt volwassen?'

De sharing economy is hot. Als je de (sociale) media volgt, kun je de indruk krijgen dat binnenkort niemand meer zelf iets bezit. Overnachting in Berlijn? Airbnb. Boormachine nodig? Die leen je van de buren via Peerby.  En een auto? Die kun je huren bij Greenwheels of bij een particulier via bijvoorbeeld Snappcar.


Kantar onderzocht het fenomeen autodelen  in een breed landelijk onderzoek. Het rapport 'Autodelen: wordt de markt volwassen?' geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Hoeveel mensen doen aan autodelen? En wie zijn die mensen?
  • Hoe oriĆ«nteren zij zich en hoe ziet de markt eruit?
  • Hoeveel Nederlanders overwegen autodelen? En welke factoren zijn beslissend in die overweging?
  • Wat voor imago heeft autodelen?
  • Wat voor effect heeft autodelen op het milieu?
 
Swipe of scroll

In het rapport laten we de drijfveren zien van autodelers, mensen die autodelen overwegen en het algemeen publiek [1]. We verkennen de markt, de push- en pullfactoren, de imagoaspecten en de impact op het milieu.

 
 
 
Swipe of scroll

Voor wie?

Het rapport is interessant voor iedereen die zich bezig houdt met autodelen en mobiliteitsvraagstukken, zoals beleidsmakers bij overheden en belangengroepen, ondernemers die car sharing-oplossingen aanbieden of overwegen en producenten en distributeurs van auto’s. 

 

  Enkele highlights

  • Autodelen wordt nog door weinig mensen gedaan, maar de groep die het overweegt is groot.
  • Autodelers beschikken vaak ook nog over een eigen auto in het huishouden.
  • Het is maar de vraag hoeveel milieuwinst autodelen gaat opleveren...
 
 

Rapport nu beschikbaar!

Het uitgebreide onderzoeksrapport is onlangs opgeleverd en nu direct te bestellen. De kosten voor het rapport bedragen € 4.950,- (exclusief btw). Volgend jaar herhalen wij het monitoronderzoek om actuele trends en de trends door de tijd heen zichtbaar te maken.

Heeft u vragen over deze studie? Neem dan contact op met:

Swipe of scroll
Ageeth Ettema 
m 06 392 31 177
e Ageeth.Ettema@tns-nipo.com
Matthijs de Gier  
m 06 536 73 6479
Matthijs.de.Gier@kantarpublic.com
 
 
 

[1] TNS NIPObase is een database van ruim 200.000 respondenten. Van deze respondenten is standaard een groot aantal gegevens beschikbaar, waaronder responsgedrag, sociodemografische kenmerken, waardenoriĆ«ntatie, informatie over mediaconsumptie, merkgebruik en surfgedrag op internet. TNS NIPObase heeft een zeer hoge respons (gemiddeld circa 70%), wat de kwaliteit van de verzameldde data sterk ten goede komt.