Showrooming een bedreiging voor retail?

 
Showrooming, waarbij consumenten winkels bezoeken om producten te zien en te testen om ze later elders - en steeds vaker online - te kopen, vormt de afgelopen jaren een steeds grotere bedreiging voor retailers. Twee derde van de Nederlandse bevolking geeft toe een zogenaamde ‘showroomconsument’ te zijn. Dit blijkt uit mobile onderzoek van TNS.

wat is showrooming

Invloed van mobiel op het 'Path to purchase'

Het aankoopgedrag van shoppers is de afgelopen jaren duidelijk veranderd. Shoppers willen het product nog altijd eerst zien voordat ze het kopen, maar gaan daarna naar de goedkoopste online aanbieders. Op die manier worden fysieke winkels steeds vaker verliesgevende etalages. Het feit dat consumenten in de winkel research doen via de smartphone, vormt een extra risico voor retailers. Via contact met internet blijkt meteen of een product elders goedkoper is, waarop de shopper direct de winkel verlaat zonder iets te kopen.

Drijfveren voor showrooming

De drijfveren voor showrooming zijn niet verrassend. De consument wil graag de laagste prijs en het best passende product bij hun behoeftes. 14% van de Nederlanders vergelijkt dan ook in de winkel prijzen met andere retailers die hetzelfde product aanbieden. 12% leest online recensies in de winkel, 7% bezoekt sociale media om een aankoopbeslissing te ondersteunen en 12% vraagt vrienden en familie om hun mening. Deze trend zal komende jaren alleen maar doorzetten.

Kansen 

De sterke opkomst van de mobiele devices levert voor retailers ook shopper marketing kansen op. Bijna de helft van de Nederlanders wordt bij voorkeur ‘gewoon’ geïnformeerd door een verkoopmedewerker. Terwijl bijna een kwart de informatie liever op de telefoon opzoekt. Zolang mensen uiteenlopende manieren blijven aangrijpen om hun twijfels weg te nemen, blijft het essentieel een benadering te vinden die rekening houdt met alle behoeften van de klant. Daarbij willen shoppers zoveel mogelijk gemak en zo min mogelijk onzekerheid. Alles wat in de winkel tijd, geld en onzekerheid bespaart, maakt de kans op conversie in de winkel groter. Door een goed inzicht te krijgen in hoe shoppers hun mobiele telefoon in de winkel gebruiken, kan het eigen aanbod worden verbeterd – met apps, digitale coupons of een uitgebreidere informatievoorziening.

Investeren in Customer Experience

Een manier om showrooming tegen te gaan is het investeren in een betere customer experience. En de shopper in de winkel een betere beleving te bieden. Bijvoorbeeld door het trainen van winkelpersoneel, het aanbieden van pick-up points voor online bestellingen of het bieden van speciale events in de winkel. Meer weten over onze visie op Customer Experience?


Weten hoe u kan inspelen op de ontwikkelingen rondom showrooming?

Bel direct met één van onze specialisten of leg uw vraag neer via ons contactformulier.