Shoppermarketing: happy shoppers spend more

Marketeers denken graag dat het doen van boodschappen een positieve ervaring is voor shoppers. De realiteit is meestal anders. Veel aankopen worden routinematig gedaan en keuzes worden gemaakt lang vóórdat de shopper voor het schap staat.

shopper-gedrag
Omdat een winkel zoveel keuze biedt, zijn shoppers op de winkelvloer vooral aan het zoeken. Dit doen ze door het deselecteren van grote aantallen producten waarin ze niet geïnteresseerd zijn, zodat ze zich uiteindelijk kunnen richten op de producten die ze wel willen hebben. Dit zoeken is een negatieve bezigheid die de gehele winkelervaring kleurt.

Shopper marketing moet erop gericht zijn om het voor shoppers eenvoudiger te maken de gewenste producten te vinden en aan te schaffen. Oftewel, de shopper moet bij shopper marketing centraal staan. En dat is nog lang niet altijd het geval. Te veel bedrijven die willen groeien, formuleren hun strategie verkeerd. Met stelt zichzelf de vraag 'Hoe kan ik meer van mijn merk of product verkopen?' in plaats van 'Hoe krijg ik shoppers zover dat zij meer uit willen geven?'. Zodra het aankoopgedrag van de shopper verschilt van wat een bedrijf de shopper wil verkopen, ontstaat er frictie. Men probeert klanten over te halen iets te kopen wat ze niet willen hebben.

Shoppers beïnvloeden

Shoppers zijn tegenwoordig overal en altijd (online) bereikbaar voor merken. Weten waar en hoe u hen in deze omgeving kunt beïnvloeden, is belangrijker dan ooit te voren. Merken die de shopper weten te raken, zijn de merken die weten wat de stappen zijn in het beslissingsproces, hoe die stappen elkaar beïnvloeden en hoe zij de shopper bij elke stap kunnen vergezellen.

Drie grondbeginselen van shopper marketing

Door eerst het doel van de shopper in kaart te brengen, kunnen we een veel effectiever model voor shoppergedrag ontwikkelen. En daarmee tot een effectievere shopper marketing-toolkit komen. Één die helpt de bestedingen van shoppers te verhogen en de koopervaring te verbeteren.


Kantar heeft drie grondbeginselen geformuleerd die essentieel zijn voor een hogere shoppertevredenheid en voor het ontwikkelen van succesvolle shopper marketingstrategieën. Deze grondbeginselen vormen de basis voor onze onderzoeken en onderzoeksoplossingen
1. Geef shoppers de producten die ze willen hebben.
2. Maak het selectieproces bij het schap gemakkelijker.
3. Houd de shopping trip zo kort mogelijk.

Wilt u weten welke triggers en barrières uw shoppers ervaren voordat ze tot aankoop overgaan? En wat u moet doen om uw shoppers happy te maken? Bekijk dan onderstaande animatie of lees de whitepaper Happy Shoppers Spend More.

Meer informatie? 

Bel direct met één van onze specialisten of leg uw vraag neer via ons contactformulier.