Merkpositionering & merkstrategie

Sterke merken weten dat het niet genoeg is om alleen onderscheidend te zijn op zichtbare elementen als verpakking, product of prijs. Echt sterke merken onderscheiden zich door iets anders, iets dat je niet kunt zien: een unieke emotionele lading. De marketeers achter deze sterke merken beseffen hoe belangrijk emoties zijn in het beslisproces van consumenten.   


Merkpositionering.png

 

Een scherpe merkpositionering

Wij helpen bij het kiezen van de juiste positionering. Een positionering die niet alleen op een functioneel of sociaal niveau aansluit op de behoeften van uw doelgroep, maar vooral ook op emotioneel niveau. De kern van consumentengedrag wordt immers gevormd door psychologische behoeften, zoals de behoefte aan veiligheid of controle. Deze behoeften corresponderen met de symbolische betekenis van merken, ook wel te omschrijven als de ‘persoonlijkheid’ of het karakter van een merk. Juist hierop kan uw merk zich onderscheiden in de markt. Door de consument gericht op de juiste behoeften aan te spreken en uw merkstrategie hierop in te stellen, kunt u meer marktaandeel behalen. 

Een onweerstaanbaar merk

Onweerstaanbare merken hebben een bijna magnetische aantrekkingskracht. Merken die op diepere, emotionele niveau's effectief verbinding weten te creëren met hun doelgroep hebben een sterk concurrentievoordeel. Maar hoe wordt een merk magnetisch? Onderstaande vragen kunnen worden vertaald naar acht drivers die de aantrekkingskracht van een merk vormen.
  • Is mijn merk een geloofwaardige speler in de markt? (Knowhow)
  • Behoort mijn merk tot de koplopers? (Momentum)
  • Heeft mijn merk het lef om zich te onderscheiden? (Differentiatie)
  • Wat is de ware emotionele betekenis van mijn merk? (Emotie)
  • Spreekt mijn merk een pakkende emotionele taal? (Symboliek)
  • Roept mijn functionele aanbod precies de juiste en gewenste emotie op? (Samenhang)
  • Slaagt mijn merk erin consistent te zijn in alle touchpoints? (Alignment)
  • Is mijn merk herkenbaar in alle verschillende productgroepen en categorieën? (Eenheid)
Met het speciaal ontwikkeld en uitgebreid gevalideerde NeedScopeTM model brengen wij de aantrekkingskracht van uw merk in kaart. Hiermee is het uitermate geschikt voor markt- en merkontwikkeling, portfoliomanagement, strategische en tactische besluitvorming, en regionaal en internationaal merkenmanagement. 

Wilt u ook aan concurrentiekracht winnen met een scherpe merkpositionering?

Neem vandaag nog contact op met één van onze specialisten of leg uw vraag neer via ons contactformulier

Saskia Bot 
Research Executive
m  06 810 89 661
e  saskia.bot@kantar.com