Media predictions 2020Kantar heeft een rapport uitgebracht waarin de voorspellingen voor het medialandschap in 2020 worden beschreven. We schetsen welke trends op korte termijn van invloed gaan zijn op merken, bureau's en mediaplatformen.


Dit jaar zijn de trends & voorspellingen opgedeeld naar drie thema’s:

Technologie

 • Het 5G tijdperk is aangebroken: 5G ontsluit een legio aan mogelijkheden op het gebied van content, nieuwe connected devices en zelfs productverpakkingen, maar vraagt ook om een uitdagende bedrijfstransformatie.
 • Streaming wars: Steeds meer uitdagers verdringen zich voor de poorten van Netflix. De tijd en het budget van consumenten is niet oneindig, en in een meer competitieve markt zullen keuzes gemaakt moeten worden.
 • Het audio merk: Merken zullen hun audio-identiteit vorm moeten geven nu nieuwe audiokanalen mainstream worden.
 • Cross-channel ecommerce: ‘Shopvertising’ evalueert naar shoppable social en shoppable TV of buitenreclame. We gaan steeds meer voorbeelden zien waarin e-commerce direct is geïntegreerd in campagnekanalen en uitingen.

Het speeldveld voor merken

 • Terugkeer naar de echte wereld: Merken zullen hun online en offline aanwezigheid meer proberen te balanceren. Dit zou een rem kunnen zetten op de groei in online bestedingen.
 • Merken nemen stelling: Merken worden radicaler en consumenten kritischer. Merken zullen moeten bewijzen dat zij uitgedragen waarden zelf ook naleven, en dit heeft ook gevolgen voor mediakeuzes.
 • Influencer marketing wordt volwassen: Influencer marketing zal de meetbaarheid van activiteiten serieuzer gaan nemen in 2020.
 • Esports gaan mainstream: Online sportspellen worden een lucratief platform voor mediabedrijven en adverteersters die de spelregels kennen.

De katalysator voor verandering

 • De trend naar in-housing: Steeds meer adverteerders zullen (delen van) het media-, creatie- en planningsproces in-housen. In-housing komt niet zonder uitdagingen en creëert daarmee kansen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan met externe bureaus.
 • Het einde van de cookie: Tenzij adverteerders overstappen naar nieuwe online meetmethoden voor ze straks in het duister tasten. Directe integratie tussen onderzoekbureaus en uitgevers/online platformen is een voorwaarde om media effectiviteit te kunnen blijven meten.
 • Het data dilemma: Privacy en data ethiek zijn thema’s dat op de agenda blijven staan, o.a. door GDRP. Marketeers blijven zoeken naar personalisatie van content, maar zullen transparant moeten zijn in hun handelen en zich aan de regels houden

Niels Bouwman, Media Lead Kantar Nederland: ‘2020 wordt een spannend jaar voor marketeers. Met nog meer mogelijkheden voor adverteren en content, en met nog meer beschikbare data. Maar nieuwe kansen brengen ook zo hun uitdagingen met zich mee. Nieuwe technologieën zouden het mediagebruik wel eens helemaal kunnen veranderen en door andere verschuivingen, zoals het verdwijnen van third party cookies, moeten marketeers wel gaan nadenken over andere manieren om online bereik en andere campagne-effecten te kunnen blijven meten. Andere kanalen, zoals influencer marketing en de nieuwste audiokanalen, komen op een punt van buigen of barsten. Of ze breken helemaal door of ze halen het niet, omdat ze hun belofte niet kunnen waarmaken. Marketeers moeten beter leren begrijpen hoe ze de verschillende touchpoints – zowel online als offline – het best voor hun merk kunnen laten werken.’

Download rapport

Vul dan hieronder het formulier in en download het volledige rapport.

Wil je je inschrijven voor de nieuwsbrief?: 

Meer weten?


Niels Bouwman

Director Media Kantar Nederland

m 06 - 21583076 
e  Niels.Bouwman@kantar.com