Financiële sector cryptovaluta robo advies en meer

Tien jaar na het begin van de kredietcrisis is het Nederlandse landschap van financiële diensten flink gewijzigd. En dat komt niet alleen door de forse saneringen die er hebben plaatsgevonden. We benoemen hier drie opmerkelijke veranderingen.


ontwikkelingen financiële markten

Lage rente
De financiële crisis bracht de Europese Centrale Bank tot een beleid dat de rente ook in Nederland tot historisch lage niveaus liet dalen. Dat is gunstig voor debiteuren zoals huishoudens met een hypotheek, maar ongunstig voor crediteuren zoals spaarders. Toch duurde het tot 2016 voordat consumenten in substantiële mate (weer) interesse kregen in beleggen. Tot die tijd was ‘beleggen’ een welhaast melaats begrip na de grote teleurstellingen die beleggers in het eerste decennium van deze eeuw te verwerken kregen. De kentering vond in dat jaar plaats, zoals onderstaande grafiek van Google Trends toont.
trends sparen beleggen lage rente kantar tns

Ook al betreft het trendmatige en geen absolute cijfers, het is duidelijk dat de zoekterm ‘beleggen’ in 2016 de opgaande lijn vindt terwijl ‘sparen’ daarbij achterblijft. Wij verklaren dit uit het feit dat in dat jaar de spaarrente onder de psychologische grens van 1% duikt. Een spaarrente die met een 0 voor de komma begint stimuleert consumenten zich te oriënteren op hogere rendementen.

Het jaarlijkse onderzoek Retail Investor van Kantar TNS toonde in 2016 dan ook voor het eerst in jaren een groei aan van het aantal beleggende huishoudens. In 2017 kreeg die groei een forse versnelling zoals u kunt lezen in ons perbericht 'Sterkste groei aantal beleggende huishoudens sinds 2000'

Geautomatiseerd vermogensbeheer
Online vermogensbeheer, robo-beleggen, geautomatiseerd vermogensbeheer: het zijn de verschillende namen die worden gebruikt voor vorm van online vermogensbeheer die in de afgelopen jaar een sterke groei doormaakt. Dat komt enerzijds door een groeiende groep consumenten die gaat beleggen. Anderzijds omdat het aanbod van geautomatiseerd vermogensbeheer in de afgelopen jaar sterk gegroeid is: ABN AMRO Begeleid Beleggen, Binck Forward, Evi, ING Beleggen met Beheer, Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen, Rabobank Beheerd Beleggen en Robeco One zijn in alfabetische volgorde een paar voorbeelden. Naar schatting maken inmiddels zo’n 400.000 consumenten er gebruik van en we verwachten dat dit aantal verder zal groeien. 

Cryptomunten
Consumenten raakten in 2017 wereldwijd in de ban van cryptomunten. Landen als Japen en Zuid-Korea liepen hierin voorop, mede omdat men daar veel meer gewend is om in forex te beleggen (en niet zelden met geleend geld). Nederlanders houden zich veelal afzijdig van beleggen in valuta, maar de aantrekkingskracht van cryptomunten werd ongekend groot toen de koersen door het dak gingen.

Kantar TNS is het enige bureau dat de ontwikkelingen op deze markt in kaart brengt. In februari 2018 stelden we vast dat deze markt in enkele maanden tijd gegroeid was naar circa 580.000 bezitters van cryptomunten, waarvan naar schatting een kwart op winst van betekenis stond. U kunt via de volgende link meer details vinden over de situatie op de Nederlandse cryptomarkt in die maand. 

Financial branding
Ziet de wereld er nu totaal anders uit sinds de financiële crisis? Nee, er is ook veel hetzelfde gebleven. Zo staan de meeste financiële merken (weer) recht overeind, zoals ABN AMRO, ING, Rabobank, Nationale-Nederlanden, Van Lanschot, Robeco, Aegon, Centraal Beheer, PGGM, ABP, Univé om een paar voorbeelden te noemen. Er zijn in Nederland wel nieuwe merken bijgekomen in uiteenlopende productcategorieën, waarvan de een wat harder groeit dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan Bux, Bunq, DEGIRO, Ditzo, Evi of Inshared.

Opvallend genoeg zijn digitale zwaargewichten als Facebook, Google of Amazon niet op de Nederlandse financiële markt actief geworden, ondanks dat goeroes dit tien jaar geleden met veel gevoel voor drama voorspelden. Zij zouden door hun marktmacht de gevestigde financiële orde omver werpen; voorlopig is het evenwel nog doodstil op dit front. Ook fintech is vooralsnog geen grote bedreiging voor de gevestigde orde. Het is ook de vraag of dat snel zal veranderen. Banken en verzekeraars weten als geen ander wat het belang is van een sterk merk, want juist binnen de categorie van financiële diensten is vertrouwen in de aanbieder en dus het merk van groot belang.

Meer informatie?

Reg van Steen is Senior Client Director en helpt al meer dan twintig jaar organisaties met het bereiken van hun (marketing)doelstellingen. Reg is gespecialiseerd in onderzoek voor financiële dienstverleners en op business-to-business markten.

06 308 30 079