Uw Automarkt DNA 2017

Inzicht in kenmerken, plannen en gedrag automobilisten

De autobranche bevindt zich in een transitieperiode. De omslag van bezit naar gebruik en van eigendom naar toegang. Dit gaat gepaard met fundamentele veranderingen en verschuivingen in de markt. Hierdoor ontstaan er zowel nieuwe kansen als nieuwe uitdagingen voor de autobranche. Om deze kansen en uitdagingen in kaart te brengen vraagt Kantar TNS al meer dan 20 jaar met een zekere regelmaat de Nederlandse automobilist naar zijn visie en zijn plannen.

Dit gebeurt in de vorm van een multi-client onderzoek. Dit betekent dat dit onderzoek wordt uitgevoerd bij voldoende interesse van verschillende klanten.

 

Merkloyaliteit 

Enkele jaren geleden concludeerde Kantar TNS dat acht op de tien autobezitters zich verbonden voelden met het automerk dat zij op dat moment reden. De Nederlandse automobilist was behoorlijk merkvast. Maar hoe is het vandaag de dag met de merkbinding gesteld? Is die verankering aan merken aan verandering onderhevig? Voor alle spelers in de markt is het - meer dan ooit - zaak om zich te onderscheiden. Nieuwe uitdagingen daarbij zijn:
 • technische innovaties (connectivity);
 • nieuwe belastingregelingen;
 • de context van een economische opleving;
 • de veranderende houding van consumenten ten opzichte van auto’s;
 • een toenemende druk om groenere voertuigen en mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen.

Uw Automarkt DNA als waardevolle benchmark

Kantar TNS heeft het DNA van de Nederlandse automobilist eerder onder de loep genomen, de laatste keer vond dit onderzoek plaats in 2015. Het resultaat biedt u informatie over, en inzichten in, kenmerken, plannen en het gedrag van automobilisten.

Naast informatie over wat de Nederlandse automarkt en haar consumenten kenmerkt, gaan we in op een aantal veelbesproken thema’s en ontwikkelingen. Te denken valt aan:
 • Hoe gaat het verder met de evolutie van de ‘disconnected’ naar de ‘connected car’? (in 2015 gaf een derde van de automobilisten aan dat ze wel informatie willen delen, mits de privacy gewaarborgd blijft en er geen misbruik wordt gemaakt van gegevens)
 • Zet de ontwikkeling van private lease door? Neemt de scepsis ten aanzien van private lease af? Verandert het profiel van de consumenten die privé een auto leasen?
 • Wat is de consumentenhouding tegenover alternatieve brandstoffen en elektrische aandrijving?
 • Welke vormen van onderhoud hebben de voorkeur bij consumenten?
 • In hoeverre zijn consumenten tevreden met het merk en model dat zijn op dit moment bezitten?
 • Wat is de houding van consumenten ten opzichte van zelfrijdende auto’s? (in 2015 was slechts 1 op de 20 Nederlandse automobilisten bereid de auto volledig zelf te laten rijden)
 • Wat is de rol van sociale media bij het oriëntatieproces van de consument? (in 2015 gaf 4% van de respondenten aan gebruik te maken van sociale media bij het oriëntatieproces)
 • gaat iemand na het online-oriëntatieproces nog wel naar de showroom?
 • Is er een verandering te zien in de houding van consumenten met betrekking tot autobezit vs. autogebruik? (in 2015 was 85% van de autobezitters niet bereid om zijn privéauto te delen met anderen)
 • Waar gaat een automobilist heen voor reparatie en onderhoud aan een voertuig?
Graag horen we van u welke thema's u interessant zou vinden om mee te laten lopen in deze multi-client. Zodra er voldoende geïnteresseerden zijn voor dit onderzoek nemen wij contact op met alle deelnemers aan het onderzoek voor de praktische afstemming.

Het unieke aan DNA is dat u eigen vragen kunt toevoegen aan dit onderzoek. Vragen die relevant zijn voor uw organisatie. De onderzoeksresultaten van deze specifieke vragen zijn uiteraard uitsluitend voor uw organisatie beschikbaar. U kunt zich hier aanmelden voor een vrijblijvend gesprek: Uw Automarkt DNA 2017

Meer weten?

Neemt u gerust contact op met één van onze specialisten:
Vincent Groen
m  06 536 45 871
e  Vincent.Groen@kantartns.com

Richard Werkhoven
m  06 392 31 097
e  Richard.Werkhoven@kantartns.com