Casus: Customer Journey Spaarvormen

Al meer dan drie jaar registreert Kantar TNS op continue basis het internetverkeer van 10.000 panelleden. Sinds medio 2013 meten we dit verkeer ook bij 1000 smartphone-gebruikers en 500 tabletgebruikers. We hebben hiermee op detailniveau inzicht in het online surfgedrag van een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Welke praktische inzichten levert dit daadwerkelijk op? Aan de hand van onze casus Customer Journey Spaarvormen laten we zien welke inzichten (panel) digital analytics kan bieden.
Zoekpaden
Consumenten oriënteren zich, terugrekenend vanaf specifieke afsluitpagina’s van aanbieders, gemiddeld ruim zes minuten via search, vergelijkingssites en aanbiedersites. Dit gemiddelde verbergt forse verschillen. De ene consument heeft slechts 2 clicks nodig om vanuit het subdomein sparen van zijn grootbank naar de afsluitpagina van die bank te gaan. De andere consument heeft maar liefst 15 stappen nodig, startend vanaf search via vergelijkingssites, grootbanken en online nicheplayers om uiteindelijk bij een nicheplayer af te sluiten.
 
Vergelijkingssites
Trackingdata zijn accuraat tot in lengte van dagen, in tegenstelling tot het menselijk geheugen. Panel analytics maakt een accurate top-tien mogelijk van de meest bezochte vergelijkingssites voor je product en dat van je concurrenten. Het bezoek aan een vergelijkingssite heeft ook invloed op het zoekpad en dus de aanbieders die worden overwogen.

Key-words
Een groot voordeel van URL-tracking van panelleden is dat keyword-data altijd te achterhalen zijn, ook als deze (straks) niet meer worden doorgegeven door Google Analytics. Niet alleen de zoektermen waarop je potentiële klanten trekt, maar ook zoektermen waarop jij niet (en je concurrent wél) scoort zijn te achterhalen. Ons onderzoek op de spaarmarkt maakte duidelijk dat er meer dan 500 algemene zoektermen gebruikt zijn binnen de verschillende zoekpaden naar een spaarvorm, onderverdeeld naar bijna 200 combinaties van woorden. Grote kans dat er zoektermen aan het daglicht komen die nog niet in de worden SEO gebruikt.

Conversie
Conversie-aantallen zijn leading en bepalen de target voor de toekomst, maar hoe zit dat bij de concurrent? Ongeveer de helft van de klanten die op zoek zijn naar een spaarvorm sluiten er daadwerkelijk één af. Maar de conversiecijfers verschillen aanzienlijk. Een kijkje in de keuken van de concurrent kan de ogen openen en aanleiding geven voor het herformuleren van de digital-marketingdoelstellingen. Het nastreven van doelstellingen die gebaseerd zijn op gefundeerde data geeft vele malen meer houvast dan het elke keer boeken van dezelfde procentuele conversieverbetering.

Deze casus is eerder gepubliceerd op Marketingfacts

Is uw interesse gewekt en wilt u de Customer Journey van uw eigen product of dienst in beeld?


Neem direct contact op met Nils Withaar 020 522 57 74 of stuur uw vraag of verzoek in via email.

Kijk daarnaast op onze Customer Experience Management pagina's om te zien hoe wij uw klantervaring nog verder kunnen verbeteren.