Online surfgedrag: inzicht via digital analytics

De tijd die we online spenderen neemt sterk toe en versplinterd naar steeds meer verschillende devices en gebruiksmomenten. Door de enorme fragmentatie is het met traditioneel onderzoek (recall) niet meer mogelijk om het online gedrag goed vast te leggen. Geclaimed gedrag reflecteert te weinig het werkelijke gedrag. Wat nu?


Er zijn zeer veel analysetools beschikbaar om uw digitale strategie te formuleren en te finetunen. Maar de mens achter de click wordt vaak vergeten. Bovendien kunt u met de beschikbare tools wel inventariseren wat mensen rondom en in uw eigen website doen, maar ziet u niet het langere pad ervoor. Ook is er geen vergelijking met concurrenten mogelijk. Met onze digital analytics tools kan dit wel.

Panel digital analytics

Al meer dan 3 jaar registreren wij op continue basis het internetverkeer van 10.000 panelleden. Sinds medio 2013 meten we dit verkeer ook bij 1000 smartphonegebruikers en 500 tabletgebruikers. We hebben hiermee op detailniveau inzicht in het online surfgedrag van een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Dit gedrag kan op detailniveau, maar ook op geaggregeerd niveau worden geanalyseerd.

Via Panel digital analytics leggen wij het online gedrag van onze panelleden vast per device (passive measurement) en koppelen wij dit aan active measurement (informatie die al bekend is van de persoon én specifieke informatie die met vragenlijstonderzoek achterhaald kan worden).

Wat levert Digital Analytics u op?

Hieronder worden een aantal standaard analysemogelijkheden geschetst. In onze casus Spaarvormen leest u hoe analytics zijn toegepast om een customer journey in beeld te brengen. Met onze digital analytics tools maken we op basis van uw informatiebehoefte een analyse helemaal op maat. 


Basis analyses - Analyse van het profiel van uw site bezoekers / app gebruikers en die van concurrenten; met metrics als bezoekers, unieke bezoekers, time on site en page views. Per device en een combinatie van devices.


Brand and ad tracking, digital ad effect - Alle impressies worden vastgelegd (geen tagging benodigd). Meet het effect van online inzet door primair communicatieonderzoek te doen bij de exposed en non-exposed groep van uw eigen campagnes en die van concurrenten.

Path to purchase - Welke online (en offline) paden doorlopen prospects in hun aanschafproces? Kom erachter waar u invloed uit moet oefenen voor een betere conversie.


 Search Strategy - Wat zijn de belangrijkste zoektermen in uw categorie? Wat is het verschil tussen de bezoekers van uw site en die van de concurrentie?


Verrijken van segmentaties met digital profiling - Wat doet uw doelgroep online en in hoeverre wijkt dit af van andere doelgroepen?Online Customer Connect - Analyse naar het zoekgedrag op individueel niveau. Begrijp wat prospects doen en waarom.Meer informatie?

Wilt u meer inzicht in de wisselwerking tussen online en offline oriëntatie? Een beter inzicht in de wijze waarop uw consumenten tot beslissingen komen. Bel direct voor een vrijblijvende afspraak over de mogelijkheden van onze panel digital analytics. 

Martin Warmelink
m 06 537 20 496
e martin.warmelink@tns-nipo.com