De 8 drivers van NeedScope: voor een onweerstaanbaar merk

Wat maakt een merk onweerstaanbaar? We hebben dit vertaald naar 8 drivers die je helpen bij het bouwen van een onweerstaanbaar merk.

Stel jezelf eens de volgende acht vragen:


Know-how: Is mijn merk een geloofwaardige speler in de markt?  

Geloofwaardige know-how is essentieel voor een onweerstaanbaar merk. Het is het bewijs dat een merk precies snapt wat er in de branche speelt. En het geeft consumenten vertrouwen. Hoe dit bewijs kan worden geleverd, verschilt per categorie. Denk bijvoorbeeld aan Bang & Olufsen (product excellence) of Nike (endorsement door sporthelden).

Momentum: Behoort mijn merk tot de koplopers?  

Om onweerstaanbaar te zijn, moet een merk continu in beweging zijn en relevant blijven. Zo laat het merk zien dat het leeft en niet stagneert. Consumenten hebben dit nodig om geïnteresseerd en betrokken te blijven. Denk bijvoorbeeld aan hoe Coca Cola al meer dan een eeuw momentum heeft en hoe Samsung het recentelijk heeft gecreëerd.


Differentiatie: Heeft mijn merk het lef om zich te onderscheiden?

Onweerstaanbare merken onderscheiden zich op een onderdeel dat écht belangrijk is voor de consument. Dit onderscheidend vermogen voeren ze door in elk aspect van het merk. Denk bijvoorbeeld aan Dove en haar ‘Real Beauty’ campagne, waarbij het merk zich meteen onderscheidde van de concurrenten.

Emotie: Wat is de ware emotionele betekenis van mijn merk?

Emotie geeft een bepaalde betekenis aan een onweerstaanbaar merk. Mode- en automerken zijn duidelijke voorbeelden, maar denk ook aan Vodafone en Gilette die aanhaken bij de instinctieve emoties  'verbinden' en 'mannelijkheid'.


Symboliek: Spreekt mijn merk een pakkende emotionele taal?

In elk onderdeel van de merkbeleving zit een symbolische betekenis. Bijvoorbeeld in productdesign, verpakkingen, toon of voice, muziek en logo’s. Elk merk zendt boodschappen uit via symboliek, maar echt onweerstaanbare merken benutten deze symboliek écht volledig.


Samenhang: Roept mijn functionele aanbod precies de juiste en gewenste emotie op?

Onweerstaanbare merken hebben een grote samenhang, omdat ze emotie toepassen in alle lagen van hun merk: in het functionele, sociale en het emotionele domein. ‘Nivea’ is een verzorgingsmerk dat beschermende producten aanbiedt die precies weergeven wat het merk op emotioneel niveau belooft.

Alignment: Slaagt mijn merk erin consistent te zijn in alle touchpoints?

De grote uitdaging voor een merk is om de sfeer, boodschap en emotionele belofte consistent te houden. En dat bij alle touchpoints met de consument. Merken die daarin slagen vergroten hun onweerstaanbaarheid. Kijk bijvoorbeeld naar Audi die haar merkbelofte op een zeer consistente manier uitdraagt in al haar touchpoints.

Eenheid: Is mijn merk herkenbaar in alle verschillende productgroepen en categorieën?

Weinig merken bieden slechts één product aan. Veel merken hebben moedermerken, submerken en merkvarianten. Echt onweerstaanbare merken slagen erin een coherent familiemerkgevoel neer te zetten. Johnnie Walker doet dit goed met een indrukwekkende en consistente merkarchitectuur binnen verschillende prijsniveaus.

 

Meer weten over de drivers die je merk onweerstaanbaar kunnen maken?


Saskia Bot 
Client Consultant
m  06 810 89 661
e  Saskia.Bot@kantar.com

 


Roxanne Meiners 
Client Consultant
t  020 5225 328
Roxanne.Meiners@kantar.com