Vliegvakanties naar buitenland voor eerst populairder dan autovakanties

Gepubliceerd: 15-01-2020

Op 15 januari presenteerde NBTC-NIPO Research op de Vakantiebeurs de laatste trends op de Nederlandse vakantiemarkt. 


Met een totale besteding van 21 miljard euro, hebben Nederlanders in 2019 drie procent meer uitgegeven aan vakanties dan in 2018. Afgelopen jaar is 84 procent van de Nederlanders op vakantie geweest. Gemiddeld gingen Nederlanders 2,8 keer met vakantie, zo blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek 2019 dat door NBTC-NIPO Research werd uitgevoerd.

Nederlanders vaker (heel) kort op vakantie in 2019

Opvallend is dat Nederlanders afgelopen jaar vaker een hele korte vakantie van 1 tot 2 nachten boekten (+5%) en dat het aantal buitenlandse vakanties met de trein steeds populairder wordt (+27%).

Minder overnachtingen, meer bestedingen     ­

Zo’n 44 procent van alle vakanties, boekten Nederlanders in eigen land. Met name de Veluwe, de kust en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden zijn zeer populair onder Nederlandse vakantiegangers.

Het eigen land is voor Nederlanders veruit de belangrijkste vakantiebestemming, zeker wanneer het gaat om korte vakanties. In 2019 boekten Nederlanders zo’n 300.000 vakanties van één of twee nachten meer in eigen land dan in 2018.

Alhoewel het aantal overnachtingen tijdens vakanties in eigen land is afgenomen, zijn Nederlanders wel meer gaan besteden. In totaal hebben Nederlanders in 2019 3,2 miljard euro uitgegeven aan binnenlandse vakanties. Vakantiegangers gaven in een kortere vakantieperiode meer geld uit dan in 2018.        

Vakanties met de trein steeds populairder   

In 2019 ondernamen Nederlanders weer meer vakanties naar het buitenland. Opvallend is dat we daarbij minder vaak landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje bezoeken, en juist vaker plekken buiten Europa, zoals Bali en Florida.

Het is dan ook geen toeval dat het aantal vliegreizen is toegenomen (3%) en het aantal vakanties met de auto is afgenomen (-3%). Dit jaar heeft het vliegtuig voor het eerst de auto ingehaald als meest gebruikte vervoermiddel bij buitenlandse vakanties. Daarnaast zien we dat vakanties met de trein ook steeds populairder worden (+27%).   

Over het ContinuVakantieOnderzoek

Het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is een grootschalig consumentenonderzoek naar het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking. Het CVO is een onderzoeksproject van NBTC-NIPO Research. In het CVO wordt onder een vakantie verstaan: een verblijf buiten de eigen woning voor ontspanning of plezier met ten minste één overnachting. Het gaat daarbij zowel om binnen- als buitenlandse vakanties. Het onderzoeksjaar van het ContinuVakantieOnderzoek 2019 liep van 1 oktober 2018 t/m 30 september 2019.

Meer weten?

Meer weten over het ContinuVakantieOnderzoek? Neem dan contact op met:


Loes Alink

PM Director Customer Experience

e Loes.Alink@kantar.com 
m 06 392 310 95