Sterkste groei aantal beleggende huishoudens sinds 2000

Gepubliceerd: 09-11-2017

Nederland telt in 2017 circa 1.385.000 beleggende huishoudens. Dat is een stijging van 14%, terwijl in 2016 – na jarenlange stilstand - ook al een toename van 9% werd vastgesteld.  

Beleggen-kantar-tns-groot.jpg

Dit blijkt uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van Kantar TNS (voorheen TNS NIPO). De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek onder een representatieve steekproef van 36.904 huishoudens en een vervolgonderzoek onder 1.028 beleggende huishoudens. 

Groeiversnelling aantal beleggende huishoudens

De lage rente op spaarrekeningen mist zijn uitwerking niet: sinds die in 2016 structureel onder de 1% daalde, is het aantal beleggende huishoudens gaan groeien. In 2016 nam het aantal beleggende huishoudens met 9% toe en nu in 2017 versnelde deze groei verder met 14% naar inmiddels 1.385.000 huishoudens. Zo’n sterke toename is sinds de jaren van de beurshausse eind jaren 90 niet meer gezien.
 

Betekent dit nu dat men zich net zo ongeremd als toen op het beleggen stort? Nee, dat is niet het geval. Want met nog geen 1,4 miljoen beleggende huishoudens zijn we nog ver verwijderd van het record van 1,9 miljoen dat in het jaar 2000 werd bereikt. Sterker nog, gezien de groei van de Nederlandse bevolking sinds die tijd zouden we nu 2,2 miljoen beleggende huishoudens moeten tellen om dat record te evenaren.

Gekanteld sentiment

Beleggen is jarenlang een melaats begrip geweest, nadat beurscrashes en de financiƫle crisis roet in het eten hadden gegooid. Dat sentiment is inmiddels gekeerd want een groeiende groep beleggers spreekt van een gunstig beursklimaat. We zien net als in de jaren 90 het bandwagon-effect weer optreden: onder degenen die in de afgelopen jaren gestart zijn met beleggen, zag de helft dat mensen in hun omgeving dat ook gingen doen. Maar het meest opmerkelijk is wellicht de veiligheidsperceptie: die is nu even groot als in de jaren 90 want een even grote groep beleggers als toen is nu van mening dat beleggen steeds veiliger is geworden. De stabiele ontwikkeling van de beurs in 2017 is daar zonder twijfel debet aan.

Cryptocurrencies nauwelijks interessant als belegging

Anders dan wellicht wordt gedacht, storten beleggers zich niet op cryptocurrencies zoals de bitcoin. Nauwelijks 2% van de beleggende huishoudens heeft deze in bezit en dat is even hoog als onder niet-beleggende huishoudens. Anders gezegd: cryptocurrencies worden door beleggers niet meer of minder vaak als een belegging beschouwd. 
 
Meer informatie?
Wilt u meer weten over Retail Investor 2017? Neem dan contact op met Reg van Steen.


Reg van Steen
Senior Client Director Kantar TNS
Reg.van.Steen@kantar.com
m  06 308 300 79