Hoe het coronavirus het online mediagedrag van de Nederlander verandert

Gepubliceerd: 31-03-2020

Net als in andere delen van de wereld, is ook in Nederland de nieuwe norm: houd sociale afstand vanwege het coronavirus. Nu Nederlanders zoveel meer tijd thuis doorbrengen, zien we het online mediagebruik in ons land in snel tempo veranderen.

Dit blijkt uit de laatste resultaten van het NOBO (Nederlands Online Bereik Onderzoek), uitgevoerd door Kantar.

Een van de meest in het oog springende veranderingen is de aanzienlijke toename van het aantal bezoeken aan nationale nieuwssites. In de eerste twee maanden van dit jaar bezochten 6 tot 6,5 miljoen bezoekers per dag de top 13 lokale Nederlandse nieuwssites. Toen op 15 maart in Nederland de ‘lockdown’ werd aangekondigd, steeg het aantal dagelijkse bezoekers van deze websites naar meer dan 9 miljoen bezoekers per dag.

Dat consumenten zich in deze tijden van de coronacrisis verlaten op oude vertrouwde nieuwsbronnen, blijkt ook uit Kantars COVID-19 barometer. Uit dit onderzoek dat Kantar in 30 landen wereldwijd houdt, blijkt dat Nederlanders die op zoek zijn naar informatie over de pandemie nationale mediakanalen de meest betrouwbare informatiebron noemen.

In Nederland wordt deze grote toename van het gebruik van algemene nationale nieuwssites nog duidelijker als we een vergelijking trekken met een global social media merk als Facebook, waarvan het dagelijkse bereik licht daalt van gemiddeld 7,5 miljoen in januari en februari naar 6,8 miljoen begin maart.

Sinds de overheidsbeperkingen van kracht zijn, hebben nationale nieuwssites (op een gemiddelde dag) consequent meer mensen bereikt dan Facebook, iets wat sinds de start van het NOBO-project niet eerder is voorgekomen.

Niet alleen is het bereik van de Nederlandse nieuwssites fors en significant gestegen, ook interessant is dat deze toename is toe te schrijven aan meer bezoek van jongeren. Jongeren maken van oudsher minder gebruik van deze nieuwsmedia. En ook in de lagere sociaal-economische groepen zien we een sterke stijging in het bezoek van nationale nieuwssites.

 

De richtlijn ‘blijf thuis waar mogelijk’ heeft ook een zeer duidelijke impact op het bezoek aan en gebruik van sites en apps als Google Maps. In de meest recente periode na de aankondiging van de lockdown daalde het bereik van Google Maps van 3,5 miljoen gebruikers per dag naar minder dan 2 miljoen gebruikers per dag.


Terwijl men steeds meer went aan onderwijs en werken vanuit huis, zien we dat het dagelijks bereik van NPOZapp, de entertainmentapp voor kinderen, tweemaal zo groot is geworden. Maar het gebruik van Skype gaat pas echt door het dak. Skype wordt dagelijks maar liefst vier keer zo vaak gebruikt dan in de eerste twee maanden van dit jaar.


Nu sportscholen en sportclubs in heel Nederland hun deuren noodgedwongen moesten sluiten, proberen Nederlanders op de meest creatieve manieren toch te kunnen sporten. Zo is men massaal thuis online yogales gaan volgen, zoals duidelijk te zien in de enorme piek van bezoekers aan de site van Yoga Magazine, dat sinds de sluiting van yogascholen met maar liefst 500% is gegroeid.


Karin Schut, Directeur van VINEX (Vereniging van Internet Exploitanten): 'In deze snel veranderende realiteit is het meer dan ooit van grote waarde dat de Nederlandse online media-industrie gemakkelijk en snel toegang heeft tot een accurate dagelijkse rapportage van het Nederlandse online gedrag. Zo kan de branche haar online-aanbod ook in deze moeilijke tijd op de markt afstemmen.'

Meer weten?

Het Nederlands Online Bereik Onderzoek (NOBO) wordt door Kantar uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Internet Exploitanten (VINEX). Voor meer informatie over deze en andere uitkomsten van het Nederlands Online Bereik Onderzoek kunt u contact opnemen met:

Jonathan Brown
Managing Director Media Division Kantar NL
jonathan.brown@kantar.com 

of bezoek de NOBO website 

Meer corona-gerelateerd Kantar onderzoek en onderzoeksresultaten >>