Gebruik Snapchat en Instagram stijgt, maar 36% van de consumenten negeert merken online

Gepubliceerd: 11-10-2016

Gebruik Snapchat en Instagram stijgt, maar 36% van de consumenten negeert merken online

  • Consumenten keren merken de rug toe, 36% negeert berichten en advertenties van merken op social media actief.
  • Het gebruik van Snapchat en Instagram blijft stijgen. Foto’s en herinneringen domineren de online content.
  • Jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar lopen voorop in het gebruik van Snapchat. Zij vertegenwoordigen 51% van het maandelijks gebruik voor het delen van 'in-the-moment'-inhoud.
  • Het gebruik van Instagram onder ouderen neemt toe, 13% internetgebruikers tussen de leeftijd van 55 - 65 jaar maakt nu gebruik van het platform.
Kantar-TNS-Connected-Life-Gebruik-Snapchat-en-Instragram-stijgt.png
 
Uit het wereldwijde onderzoek Connected Life van Kantar TNS blijkt dat men steeds vaker op zoek is naar echte, persoonlijke en 'in-the-moment' inhoud. Connected Life laat zien dat organisaties het moeilijker krijgen om mensen te betrekken bij hun merken. Veel consumenten voelen zich overspoeld door de aanwezigheid van merken op sociale platformen, waarbij 35% van hen aangeeft dat ze het gevoel hebben 'constant gevolgd' te worden door online reclame.
 
Consumenten keren merken de rug toe – 36% van de respondenten geeft aan berichten op social media of content 'actief te negeren', ondanks het stijgende gebruik van populaire sociale mediaplatformen als Snapchat en Instagram.
 
Een kwart van de Nederlandse internetgebruikers zit op Snapchat. Een forse stijging ten opzichte van de 10% van twee jaar geleden. Instagram wint ook aan populariteit: 34% gebruikt het medium nu, ten opzichte van 22% in 2014.
 
Connected Life toont aan dat beïnvloeders en beroemdheden de sleutel zijn tot de mening van mensen over merken – 36% van de 16 tot 24 jarigen zegt dat ze meer vertrouwen hebben in wat mensen online zeggen over merken dan in 'officiële' bronnen, zoals kranten, merkwebsites of televisiereclame.
 
Hoewel jongeren de grootste gebruikers zijn van social media op alle platformen, rukt de ‘Insta-Gran’ steeds meer op. Wereldwijd zit 1 op de 5 internetgebruikers in de leeftijd van 55 tot 65 jaar nu op Instagram, een stijging van 47% ten opzichte van vorig jaar (in Nederland is de stijging 31%). De aantrekkingskracht van het direct delen van foto's delen groeit ook binnen deze groep op Snapchat: wereldwijd van 3% in 2015 naar 9% in 2016.
 
Over Connected Life
Connected Life is een toonaangevend wereldwijd onderzoek naar de digitale houding en het gedrag onder 70.000 internetgebruikers in 57 landen. De studie geeft een uitgebreide analyse van de manier waarop verbondenheid met internet het gedrag van mensen beïnvloedt en brengt op die manier de grote uitdagingen voor marketeers in kaart. De studie neemt in detail ‘consumers, connections, content and commerce’ onder de loep. Dit zorgt voor strategische adviezen van de manier waarop mensen op dat gebied digitaal kunnen worden vastgehouden, betrokken en beïnvloed.

Het veldwerk is tussen juni en september 2016 in alle markten uitgevoerd. Het gebruik van Instagram en Snapchat is gemeten onder alle soorten gebruikers van het platform (dagelijks, wekelijks, maandelijks of minder vaak).

Voor meer informatie kijk op www.tns-nipo.com/connectedlife

Over Kantar TNS
Kantar TNS is een van de grootste onderzoeksbureau's ter wereld met experts in meer dan 80 landen. Wij bieden actionable inzichten die bedrijven helpen bij het nemen van impactvolle beslissingen en het stimuleren van groei.

Dankzij expertise op het gebied van innovatie, merken en communicatie, shopper activation en customer relations helpen we onze klanten impactvolle momenten voor hun merk te identificeren, optimaliseren en activeren om zo groei voor hun onderneming te bewerkstelligen.
We zijn onderdeel van Kantar, een van de wereldwijd toonaangevende bedrijven op het gebied van data, onderzoek en advies.

Lees meer op www.tns-nipo.com/over-tns-nipo/over-kantar/

Over Kantar
Kantar is een van de meest toonaangevende bedrijven wereldwijd op het gebied van data, onderzoek en advies. Door samen te werken binnen een breed scala aan onderzoeks- en consultancydisciplines zorgen de 30.000 medewerkers van de specialistische merken voor inspirerende inzichten en zakelijke strategieën voor klanten in 100 landen. Kantar is onderdeel van WPP en meer dan de helft van de ondernemingen uit de Fortune Top 500 maakt gebruikt van haar diensten.

Voor meer informatie:

Roeland van der Vliet marketing en communicatieadviseurRoeland van der Vliet
Marketing & Communicatieadviseur 
020 5225 339
Roeland.van.der.vliet@tns-nipo.com