Europa blijft flink achter: Nederlandse ING en Heineken doen het wel goed

Gepubliceerd: 29-05-2018

Voor het eerst sinds we de 100 meest waardevolle merken ter wereld in kaart brengen, groeit China het hardst. De top-10 wordt net als vorig jaar aangevoerd door de Amerikaanse merken Google (1), Apple (2), Amazon (3) en Microsoft (4), maar China is bezig aan een grote inhaalslag.

Het Chinese Tencent - aanbieder van een ruime diversiteit aan online diensten - staat nu op positie 5 met een waardestijging van maar liefst 65%. En online retailer Alibaba dendert de top-10 binnen met maar liefst 92% waardestijging (van plaats 14 in 2017 naar 9). We tellen dit jaar 14 Chinese merken in de BrandZ™ Top 100. In 2006 was dat er nog maar één (China Mobile). Ook veel andere regio’s in de wereld doen het goed

Europese merken blijven flink achter.

Europa doet het veel minder goed dan China en Amerika. In de top-10 zien we geen enkel Europees merk terug.

Nederlandse merken doen het wel relatief goed. ING staat op 3 en Heineken op 4 in de Europese top-25. Heineken is met 9% gestegen in ‘merkwaarde’. Heineken is na het Amerikaanse Budweiser ook het nummer 2 biermerk in de wereld. Shell staat op de 63e plaats in de BrandZ™ Top 100.

Recordgroei en nieuwkomers

De Top 100 waardevolste merken is als geheel met 21% is gestegen; een recordgroei sinds we dertien jaar geleden met BrandZ™ begonnen. De 100 merken zijn samen goed voor maar liefst 4.4 triljoen dollar.

Nieuwkomers in de lijst zijn de Amerikaanse telecom-gigant Spectrum (op 27), Uber (81) en Instagram (91).

BrandZ top 100

Tech merken domineren de top-10, vooral als ze ook entertainment bieden

Maar liefst 56% van de BrandZ™ Top 100-merken en 8 merken uit de top-10 zijn tech-bedrijven. Net als vorig jaar voeren achtereenvolgens Google, Apple, Amazon en Microsoft de lijst aan. Amazon en Microsoft zijn van plaats gewisseld. De top-10 bestaat verder uit 8 Amerikaanse merken en 2 Chinese.

Vooral merken die tech ook combineren met entertainment zijn en blijven succesvol: Facebook, Apple en Netflix (positie 61) zijn daar goede voorbeelden van.

Samenwerkingsverbanden zijn cruciaal

Wat verder opvalt in deze jaargang van de BrandZ™ Top 100 is dat veel merken langdurige, strategische samenwerkingsverbanden aangaan. Ze zoeken partners om hun dienstverlening nog verder te kunnen optimaliseren, zowel online als offline. Ook kunnen merken daardoor gemakkelijker een efficiencyslag slaan.

Hugo Schurink, Director Strategic Client Growth van Kantar Millward Brown Nederland: ‘We zien dat merken die oprecht datagedreven zijn en technologieën als AI (artifical intelligence) en AR (augmented reality) combineren met een creatieve marketingaanpak het heel erg goed doen in de BrandZ Top 100. Merken zoals Amazon en Tencent stellen de klant centraal bij alles wat ze doen. Ze kennen hun klant van binnen en buiten, en bieden excellente dienstverlening, content op maat en een ware merkbeleving. Wat dat betreft staat Europa nog in de kinderschoenen, zeker als je kijkt naar China. Merken die data, technologie en creativiteit inzetten voor een weergaloze customer experience zijn de winnaars in deze wereld van constante innovatie en verandering. We moeten hier in Nederland wat mij betreft ook veel meer focus op hebben.’

Download het hele rapport

Het BrandZ™ Top 100-rapport - de ranglijst en resultaten naar regio’s en de 14 marktsectoren - zijn online beschikbaar via www.wppbaz.com. Het wereldwijde rapport met ranglijst, grafieken, artikelen en meer kunt u ook terugvinden via de BrandZ™-app. De BrandZ™-app kan gratis worden gedownload voor Apple IOS en alle Android-apparaten via www.brandz.com/mobile of zoek naar BrandZ in de iTunes- of Google Play-store.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de BrandZ™ Top 100 en de onderzoeksresultaten contact op met:

Hugo SchurinkHugo Schurink
Director Strategic Client Growth Kantar Millward Brown
m  06 5246 2559
e  Hugo.Schurink@kantarmillwardbrown.com 
Over de BrandZ™ Top 100 - meest waardevolle wereldwijde merken-ranglijst

De BrandZ™ Top 100, de ranglijst van meest waardevolle merken wereldwijd, is alweer voor het dertiende jaar samengesteld door marketing- en merkconsultancyorganisatie Kantar Millward Brown.
BrandZ™ is de enige studie die merkwaarde meet op basis van interviews met meer dan drie miljoen consumenten over duizenden wereldwijde consumenten- en business-to-business-merken en die gegevens combineert met een uitgebreide analyse van de financiële en zakelijke prestaties van elk bedrijf (met behulp van data van Bloomberg en Kantar Worldpanel).

Zo krijg je goed inzicht in de zakelijke activiteiten van een merk en de waarde van het merk voor de aandeelhouders. Het beeld dat consumenten van een merk hebben, vormt belangrijke input voor het bepalen van de merkwaarde.