Aantal crypto-investeerders met 100.000 afgenomen

Gepubliceerd: 13-09-2018

Na de hype van 2017 volgt in 2018 de ontnuchtering; bezaten in januari nog 580.000 Nederlanders cryptomunten, nu is dit aantal gedaald naar circa 480.000.
 
Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) in augustus uitvoerde onder 35.040 consumenten. Kantar TNS is het enige bureau in Nederland dat op deze grondige wijze de trends op deze markt op de voet volgt. 

2018: het jaar van de ontnuchtering

De ongekende koersstijging van cryptomunten had in 2017 een sterk aanzuigende werking op consumenten. In 2018 zakten de koersen evenwel fors in. De wereldwijde marktkapitalisatie daalde dit jaar met ruim 75% van € 800 miljard naar circa € 190 miljard.

Dat werkte ontnuchterend op de Nederlandse markt waar nu per saldo ongeveer 480.000 crypto-investeerders overblijven van de circa 580.000 die we in januari telden. Winstneming of beperken van het verlies zijn belangrijke redenen om te stoppen met cryptomunten, maar we zien ook dat bijna een kwart van de investeerders deze markt verlaat, omdat men niet meer in de toekomst van deze valuta gelooft.
 


Bron: Kantar TNS  

Crypto-markt ontspant 

Een daling van 100.000 investeerders klinkt fors, maar valt eigenlijk nog mee als we bedenken dat de marktwaarde tot een kwart verschrompeld is. Bovendien telt Nederland nog steeds drie keer zoveel cryptobezitters als in augustus 2017. Dat komt omdat het leeuwendeel van de crypto-investeerders in Nederland maar een beperkt bedrag (minder dan € 1.000) heeft ingelegd.

Slechts een kleine groep heeft echt pijn geleden door de koersdaling. Vijf op de zes bezitters van cryptomunten blijven dan ook zitten in de hoop dat er weer enig herstel komt. De rust is daarmee terug gekeerd op de Nederlandse markt van crypto-investeerders. 

Bitcoin verliest terrein

De gemiddelde Nederlandse cryptowallet telt nu meer verschillende munten dan een jaar geleden (2 versus 1,5). Bitcoin is weliswaar nog steeds marktleider, maar door het fors gegroeide aanbod aan altcoins is de positie van Bicoin wel wat verzwakt. Terwijl in augustus 2017 nog 73% van de investeerders (ook) Bitcoin bezat, bedraagt dit momenteel nog 56%. Vooral Ripple (22%) heeft daarvan geprofiteerd en ook de Gulden mag hier niet onvermeld blijven; 21% heeft deze munt in de wallet opgenomen. 

Dagwaarde portefeuille lager

Het behoeft geen betoog dat de dagwaarde van de gemiddelde crypto-investeerder nu lager is dan in januari. Interessanter is de vergelijking met precies een jaar geleden: de gemiddelde Nederlandse cryptowallet heeft vandaag vrijwel dezelfde waarde als toen. Zonder twijfel zijn er individuele winnaars en verliezers, maar de gemiddelde crypto-investeerder in Nederland is in een jaar tijd niets opgeschoten. 

Meer informatie?

Voor meer informatie over dit onderzoek onder Nederlandse cryptobeleggers:

 

Reg van Steen

Senior Client Director Kantar TNS
e reg.van.steen@kantar.com
m 06 308 300 79