Trends zijn signalen - TMA Jaarcongres

Gepubliceerd: 26-10-2015

Trends zijn een combinatie van signalen. Maar welke niveaus van trends zijn er en wat is de relatie tussen trends en signalen? Tijdens het Jaarcongres van de Trade Marketing Association (TMA) op 8 oktober gingen Nienke Smit en Femke Veenstra van TNS NIPO in op deze vragen.

trendniveaus

Het clusteren van de signalen en het vinden van de trends die voor jouw organisatie van belang zijn is een belangrijke uitdaging. Trends zijn er op verschillende niveaus, van macroniveau tot industrieniveau. Eén macrotrend die iedereen kent is duurzaamheid, maar vaak wordt duurzaamheid gebruikt als een containerbegrip. Biologisch, ecologisch, maatschappelijk verantwoord, energiezuining: veel van deze signalen lopen door elkaar en worden samengevat onder de macrotrend duurzaamheid.

Acht consumententrends
Tijdens TMA lieten Nienke en Femke acht consumententrends zien die naar voren kwamen uit Connected Life, een wereldwijde TNS-studie onder meer dan 60.500 internetgebruikers. Het Connected Life onderzoek wordt nu voor het vierde jaar op rij uitgevoerd. Dat maakt het mogelijk om trends in het digitale gedrag van consumenten te herkennen. Dit onderzoek laat goed zien hoe signalen over online consumentengedrag vertaald kunnen worden naar marketing-kansen. De belangrijkste boodschap was dat organisaties niet op elke trend moeten proberen in te spelen, maar juist de signalen binnen deze trends moeten oppikken en een pragmatische vertaling moeten maken naar de betekenis voor hun eigen organisatie.

Fragmentatie social media landschapsocial-media-fragmentatie
Een voorbeeld is de fragmentatie van het social media landschap. Eén van de signalen is het groeiende gebruik van meerdere platforms. 16 tot 24-jarigen gebruiken bijvoorbeeld gemiddeld 3,8 verschillende platforms per dag. Dit zorgt ervoor dat marketeers heel gericht op specifieke platforms en het juiste gebruikersmoment moeten mikken of iets crossmediaals moeten doen.

Online video
De verschuiving van tv naar 'On demand' is een ander voorbeeld van een trend. Online video zal in 2017 volgens voorspellingen bijna 70% van het internetverkeer door consumenten uitmaken. Een ander signaal is de daling van traditioneel tv kijken in de VS. Door deze signalen behapbaar te maken en samen te voegen tot concrete trends worden ze voor organisaties duidelijk en helder.

Deze trends werden tijdens de presentatie geïllustreerd met aansprekende praktijkvoorbeelden van onder meer, Axe, Amazon en Björn Borg. Bekijk de presentatie op Slideshare en bekijk ook de infographic over 'Connected Consumer Dynamics' (PDF).