Zwangerschapschapsdiscriminatie nog steeds groot op arbeidsmarkt

Gepubliceerd: 01-12-2020

Vier op de tien vrouwen die zwanger zijn of recent bevallen, worden op de arbeidsmarkt nog steeds benadeeld. Dat blijkt uit onderzoek dat Kantar in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens uitvoerde naar zwangerschapsdiscriminatie in Nederland.Er is niks veranderd ten opzichte van eerdere onderzoeken volgens het mensenrechteninstituut. Daarmee is zwangerschapsdiscriminatie een 'onverminderd groot probleem'.

Kantar vroeg werkende vrouwen die in de afgelopen vier jaar een kind kregen naar hun ervaringen met discriminatie op het werk of bij het zoeken naar werk. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen in alle fases van het arbeidsproces 'een groot risico' op zwangerschapsdiscriminatie lopen.

Een op de vijf vrouwen afgewezen bij sollicitaties

Zo werd een op de vijf vrouwen bij sollicitaties afgewezen vanwege zwangerschap, moederschap of kinderwens (bij 1 op de 10 sollicitanten werd dit zelfs expliciet gezegd).

Ruim een derde van de vrouwen die op het punt stonden een nieuw contract te ondertekenen, zag dat contract vanwege zwangerschap op het laatste moment nog aangepast worden of zelfs helemaal van tafel verdwijnen.

Zwangere vrouw krijgt minder vaak promotie, salarisverhogingen en bonussen 

​Een kwart (26%) van alle zwangere werknemers wordt (vermoedelijk) gediscrimineerd op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Ze lopen promoties, salarisverhogingen of bonussen mis of hebben problemen met afspraken over zwangerschapsverlof en de terugkeer op het werk. Sommige vrouwen zeggen daarnaast een achterstand in hun carrière te hebben opgelopen.

Slechts 11 procent van de ondervraagden trekt aan de bel als ze tegen dit soort discriminatie aanlopen.

Meer weten?

Het onderzoek verscheen veelvuldig in de pers, o.a. in de VolkskrantTelegraafHet Parool en op nu.nl, nos.nl en rtlnieuws.nl

Op de website van het College voor de Rechten van de Mens vind je het volledige rapport.