Negatieve economische cijfers brengen ook ondernemers in mineur

Gepubliceerd: 11-03-2013

Crisis dwingt bedrijven om te innoveren, bijna driekwart (72%) van Nederlandse bedrijven is bezig met innovatie.
 

Lieten januari en februari nog heel licht herstel zien, in maart zijn de ondernemers zeer somber. Het vele negatieve nieuws en de CBS cijfers over de economie zorgen ervoor dat ondernemers zeer negatief tegen het huidige ondernemersklimaat aankijken. De indexen laten de laagste scores tot dusverre zien, waarbij vooral het gevoel (de ondernemersklimaatindex) met -65 diep in het rood duikt.

1 | Waarom verwacht u dat de economische situatie de komende zes maanden verbetert of verslechtert?


 


 
2 | Vooral het ondernemersklimaat duikt diep het rood in


Nederlandse ondernemer meer op klant dan bedrijfsresultaat gericht 
Bijna driekwart (72%) van de Nederlandse ondernemers zet nieuwe producten en diensten in om succesvoller te worden. Echter een nog veel groter aantal (84%) past de producten en diensten aan om deze beter bij de klantwens te laten aansluiten. De conclusie is dus dat de ondernemers de status quo niet accepteren en nadenken over het verbeteren en vernieuwen van het aanbod, met name om de klanten beter van dienst te zijn.
 
 
Bedrijfsleven neemt zelf de verantwoordelijkheid voor innovatie
Op het eerste gezicht lijkt het bedrijfsleven zich afwachtend op te stellen richting de overheid. Slechts een kwart vindt dat de overheid genoeg doet om innovatie te stimuleren en zes op de tien is van mening dat de overheid meer subsidies voor innovatie moet uittrekken. Echter een nog groter deel, driekwart, is het ermee eens dat het bedrijfsleven zélf zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) moet opvoeren.

3 | Bedrijfsleven neemt heft in eigen hand, het liefst in samenwerking met de wetenschap

 
Op 11 maart was Martijn de Groote in de vroege ochtend al te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

Meer informatie?

Neemt u gerust contact op met Martijn de Groote via 020 522 54 17 of martijn.de.groote@tns-nipo.com of Tim de Beer via 020 522 53 99 of tim.de.beer@tns-nipo.com