Kantar in de Volkskrant over Brexit

Gepubliceerd: 02-07-2020



Kantar deed in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische zaken onderzoek naar hoe bedrijven zich voorbereiden op de gevolgen van de Brexit. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over dit onderwerp en kun je het onderzoeksrapport downloaden. De Volkskrant wijdde op woensdag 1 juli 2020 een artikel aan de resultaten van het onderzoek.

Bedrijven slechter dan voorheen voorbereid op gevolgen Brexit


Juist nu de economische relatie met het Verenigd Koninkrijk echt gaat veranderen, zijn bedrijven slechter voorbereid op de nieuwe situatie, die over een half jaar ingaat. Ze treffen minder voorbereidingen dan voorheen, en zijn ook slechter op de hoogte van de gevolgen van de Brexit.

Dat blijkt uit een onderzoek dat door Kantar is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en waaraan circa vierhonderd bedrijven meededen. Momenteel onderhandelen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuwe relatie, waarbij tijdelijk nog de oude regels gelden. Maar aan deze overgangsfase komt onvermijdelijk een eind nu Londen heeft laten weten geen verlenging te wensen van deze fase na 31 december. De deadline om die verlenging aan te vragen verliep woensdag. 

De afgelopen drie jaar waren ongeveer vier van de vijf bedrijven (82 procent) die zaken doen met het VK redelijk tot zeer goed op de hoogte van Brexit. Nu is dat gedaald tot ongeveer de helft (49 procent). Het aantal bedrijven dat zich een beetje tot in zeer grote mate voorbereidt op de Brexit is gedaald van 76 naar 60 procent. Nog steeds is iets minder dan eenderde van de bedrijven wel goed voorbereid.

Ongeveer eenderde van de bedrijven met een (in)directe relatie ziet Brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk nog steeds als een probleem voor het bedrijf. Maar een kwart van de bedrijven met een directe relatie en 17 procent van de bedrijven met een indirecte relatie denkt dat Brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk vanwege de coronacrisis een klein probleem is geworden.

Verlenging
Eenderde van de bedrijven denkt dat er nog wel een verlenging van de overgangsregeling komt, volgens de onderzoekers. Bijna een kwart voorziet een zeer beperkt akkoord en 14 procent denkt dat het helemaal niet lukt om afspraken te maken voor het einde van het jaar. Maar omdat Londen heeft laten weten beslist geen verlenging te wensen, is 31 december nu een harde datum. Er is binnen het zogeheten terugtrekkingsakkoord geen mogelijkheid meer tot verlenging.

Minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag waarschuwt dan ook dat ‘het aftellen is begonnen’: over zes maanden is de Brexit een feit. ‘Het is van groot belang dat ondernemers zich met die datum in zicht opnieuw voorbereiden op de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk. De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat er voor bedrijven nog best wat werk aan de winkel is. Dus ga in gesprek met toeleveranciers en afnemers, zorg voor een douanenummer en regel het transport goed en tijdig. We staan klaar om ondernemers zo goed mogelijk bij te staan.’