Gedoogdemocratie. Heeft stemmen eigenlijk wel zin?

Gepubliceerd: 12-09-2011

TNS NIPO-onderzoeker Peter Kanne publiceert boek ‘Gedoogdemocratie’

 

Op persoonlijke titel schreef Peter Kanne, senior onderzoeksadviseur bij TNS NIPO, het boek ‘Gedoogdemocratie. Heeft stemmen eigenlijk wel zin?’ Het boek verschijnt half september bij Meulenhoff. TNS NIPO is erg trots op deze mooie prestatie van Kanne.

 

Peter Kanne laat in het boek zien dat er slechts een beperkte relatie is tussen de wil van de kiezers en het regeringsbeleid, dat deze relatie zeer indirect is en met grote vertraging werkt. Of, zoals politicoloog Philip van Praag (UvA) het formuleert: ‘Peter Kanne laat in dit doorwrochte betoog op overtuigende wijze zien hoe de partijen slechts zelden doen wat hun kiezers willen.

 

Het is een laagdrempelig verhaal voor kiezers en volksvertegenwoordigers geworden. Kanne beschrijft de praktijk van de hedendaagse Nederlandse politiek. Aan de hand van (TNS NIPO) opinieonderzoek wordt de wens van de kiezer naast het uiteindelijke politieke beleid gelegd. Het blijkt dat partijen allesbehalve consequent zijn, dat ze nauwelijks een eenduidige visie uitdragen, en dat kiezers - mede daardoor - maar half weten wat de partijen willen. Er blijkt slechts een beperkte relatie te zijn tussen de kiezerswil en het regeringsbeleid. De kiezers lijken de politiek vooral te gedogen.

 

Het eerste exemplaar wordt op 15 september in ontvangst genomen door oud-vicepremier en voormalig PvdA-leider Wouter Bos.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met Peter Kanne via Peter.Kanne@tns-nipo.com, 020 5225 924 of 06 22549631

 

Specificaties boek

Uitgever: Meulenhoff

Pagina's: 336

ISBN: 9789029087766