Better together

  Klik hier om het orginele artikel te lezen op Clou (8 February 2016)
  Better together
   
  December is niet mijn favoriete maand. Ik houd van mijn familie, maar kerst is toch een beetje een moetje. Het eten was als vanouds heerlijk, maar bij gang drie van de zeven zat ik vol en was ik wel uitgepraat met mijn tante die zo langzamerhand wel erg doof begint te worden. En ook zakelijk is december pittig. Te veel werk dat af moet in te korte tijd. De gevoelsmatige sprint naar het einde van het jaar maakt dat de mentale ruimte voor iets nieuws er niet is.
   
  Dan januari. Dat is een heel ander verhaal. In januari ben je helemaal niet bezig om de eindstreep te halen, maar gaat het juist om nieuwe doelen stellen. 2016 gaat sowieso een heel mooi jaar worden. De economie groeit, het consumentenvertrouwen stijgt, marktonderzoekbureaus verwachten groei en opdrachtgevers investeren in data en (klant)kennis.
   
  We komen daardoor steeds meer te weten. Maar nemen we op grond van al die kennis ook betere beslissingen? Daar ben ik niet van overtuigd. Nieuwe data wordt overal verzameld, opgeslagen en soms ook geanalyseerd. En ja, we stellen (nog) steeds meer vragen aan steeds meer respondenten. Maar halen we hier echt de insights uit die erin zitten? Dat moet toch kunnen, als we al die bronnen slim combineren? Klinkt perfect, maar we weten inmiddels dat dat zo gemakkelijk niet is. We lopen vast in grote IT-trajecten, privacy-wetgeving en de MOA waarschuwt terecht voor datalekken. Maar is dit wel een data-probleem? Want wat is altijd al de belangrijkste succesfactor in ons vak? Juist, de persoonlijke samenwerking. De menselijke factor.
   
  Ik ben ervan overtuigd dat dat ook met alle innovatiedrift zo zal blijven. Als we slimmer en beter samenwerken, halen we er meer uit. Binnen bureaus, tussen bureaus, aan klantzijde tussen afdelingen en natuurlijk tussen bureau en klant. Better together wordt mijn motto voor 2016. Laten we dit jaar de silo’s afbreken en beter gaan samenwerken. Geen IT-projecten, maar gewoon de juiste mensen in één ruimte op het moment dat het ertoe doet. De juiste kennis op en aan tafel bij de start van een project en als eindproduct één - kort - rapport. Dan nemen we betere beslissingen. Ik heb er zin in, maar houd in mijn achterhoofd dat het zo weer december is!
   
  Bram van Schaik
  Managing Director TNS NIPO

Bram van Schaik

CEO Insights Division Kantar Netherlands
Bekijk profiel