De consument is constant connected, is je strategie er klaar voor?

  Klik hier om het orginele artikel te lezen op Frankwatching (30 November 2015)

  De 8 online marketing trends - De consument is constant connected #Trends

   

  De consument anno 2015 is constant online. Dit betekent voor de marketeer ook dat de consument anywhere en anytime te bereiken is. Connected Life, de wereldwijde studie van TNS, geeft inzicht in hoe de consument verandert in een wereld waar online steeds meer domineert. Op basis van deze studie zet ik de 8 meest interessante online trends op een rij. Deze week deel ik met jullie de eerste trend: De consument is constant connected. Wat ik hiermee bedoel? Lees de 3 belangrijkste insights op dit gebied.

  Online devices domineren het medialandschap

  Steek je nog steeds het merendeel van je marketingbudget in TV, kranten, magazines en radio? Waar voorheen de marketeer het vooral moest hebben van deze traditionele massa media, zijn het nu de online devices die het leven van de consument domineren. Wereldwijd wordt 72% van het mediagebruik besteed via PC, laptop, smartphone of tablet. Zelfs als je naar verschillende delen van de dag kijkt, domineert het gebruik van deze devices ten opzichte van de traditionele kanalen. Zelfs tijdens ‘prime time’ is de consument meer bezig met zijn smartphone dan met de TV. Enerzijds een risico voor de traditionele TV commercial, want de reclame engagement neemt af. Maar het ‘screen-stacking’ biedt ook kansen: via TV kun je de kijker direct aansporen tot online acties!

  De 2015 consument is ‘mobile first’

  De wereld ontwikkelt zich steeds meer tot een ‘mobile first’ markt. In een sample van 50 landen blijken 30 landen mobile centric te zijn, wat inhoudt dat in het gebruik van devices minimaal 50% van de tijd wordt besteed op de smartphone of tablet. De smartphone domineert van alle devices; gemiddeld besteedt wereldwijd de consument 48% van totale device tijd aan dit device. In landen als Nigeria en Indonesië wordt zelfs bijna 80% van de device tijd besteed aan de smartphone. Nederland ligt met 29% smartphone gebruik wel ver onder dit gemiddelde, maar scoort relatief juist weer hoger op tablet gebruik met 18%. Een goede online strategie begint bij het begrijpen van de rol van elk device per markt. Maar 1 trend is duidelijk, de smartphone gaat een steeds belangrijkere rol vervullen wereldwijd.

  Heel de dag door op je smartphone

  De smartphone is ‘het nieuwe roken’, en dat is niet voor niets. Bij het opstaan, wachtend op de bus, in een restaurant, tijdens je werk, onbewust grijp je vaker naar je smartphone dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat wereldwijd 37% van de internet gebruikers zijn smartphone checkt voor hij ’s ochtends uit bed stapt? In de US vinden er onder smartphone gebruikers gemiddeld 83 sessies per dag plaats (en dan bedoelen we niet even de tijd checken, maar echt je smartphone ontgrendelen en een gerichte actie doen). Onder jongeren zijn dit zelfs 120 sessies per dag! Dit vraagt om een andere marketingaanpak waar kansen veel sterker liggen in de micromomenten waarop de consument met zijn mobiel connect.

  Kortom, de connected consument vraagt om een connected strategie

  De consument is dus constant connected. Waar vroeger de traditionele media als TV, radio en kranten het medialandschap domineerden, zijn het nu de online media. Je consument bereiken via smartphone of tablet vraagt om een andere strategie. Een strategie die gericht is op micro momenten en niet geïsoleerd is van je marketingstrategie via meer traditionele kanalen. Heel de dag door hopt de consument van device naar device en is constant bereikbaar. Prime time is niet meer op een vast tijdstip maar kan heel de dag door zijn. Benieuwd hoe je een optimale connected strategie kunt opbouwen? Lees de komende weken ook de andere trends uit Connected Life!

  Connected Life

  Deze trend is onderdeel van 1 van de 8 trends uit de wereldwijde studie Connected Life. Elke week publiceer ik 1 van de trends aan de hand van insights en cases.
   

  De 8 trends zijn:
  1. De consument is constant connected
  2. Social media raakt steeds gefragmenteerder
  3. Verschillen tussen devices vervagen
  4. Steeds meer van traditionele TV naar content en on demand
  5. Aanbod apps groeit, maar gebruik centreert
  6. De consument staat meer open voor data exchange dan je denkt
  7. Ecommerce steeds minder geremd door moment of device
  8. Behoefte aan disruptive technology
   

  Connected Life 2015 is een jaarlijkse studie naar digitaal gedrag onder 60.500 consumenten in 50 landen en vertegenwoordigt daarmee 90% van het wereldwijde online publiek. De output is need to know-materiaal voor de ontwikkeling van digitale en connected strategieën voor markten, doelen en consumentsegmenten.