Digital

    Kantar heeft als eerste onderzoeksbureau in Nederland toegang tot een representatieve steekproef van Nederlandse smart speaker-gebruikers. Dit ‘Voice-panel’ telt circa 2.000 smart speaker bezitters, waaronder circa 1.750 Google Home gebruikers. Van deze voice-gebruikers zijn meer dan 150 achtergrondvariabelen bekend.

     


    Hoe kunnen marketeers hun campagnes laten opvallen in het woud aan kanalen die er steeds maar bijkomen, zonder dat ze mensen van hun merk vervreemden? Onderzoeken laten zien dat de mate waarin mensen online actief en engaged zijn, een goede indicator is voor hun houding ten aanzien van digital advertising. Het helpt je beter te bepalen wie je als merk kunt benaderen, hoe en hoe vaak.

    Post-truth is een populaire term geworden. Maar de vertrouwenscrisis zelf is niet nieuw. De laatste tijd is het vertrouwen in bedrijven en autoriteiten echter wel erg flink gedaald. Zeker online geloven we lang niet alles meer wat we onder ogen krijgen. Wat kunnen merken hieraan doen? 


    Google op de term millennials, en je wordt overspoeld met beelden van frisse, jonge mensen die lijken vastgelijmd aan hun mobiele telefoon of tablet. Maar klopt dat beeld wel? Connected Life, dé wereldwijde studie van Kantar TNS naar het digitale gedrag van consumenten, laat een genuanceerd beeld zien van de online tijdsbesteding van jonge consumenten en van hun houding ten aanzien van social media.

    In een artikel in het december-nummer van Tijdschrift Voor Marketing delen we aan de hand van het Connected Life onderzoek tien principes voor meer online vertrouwen bij consumenten. 

    Kantar TNS doet wereldwijd onderzoek naar ons immer ‘connected life’. Jaarlijks brengt het onderzoeksbureau de connectiviteit van 70 duizend personen in 57 landen in kaart. Geprikkeld door de sessie ‘Welke experience zoekt mijn connected consumer op social?’ door Judith ten Bokkel tijdens de Social Conference eerder dit jaar, dook ik dieper de materie in. 


    Wat betekent de groeiende connectiviteit voor de interactie die mensen hebben met merken? Kantar TNS deelde onlangs de resultaten van haar jaarlijkse, wereldwijde onderzoek Connected Life. Helder komt naar voren dat veel merken hun doelgroep niet de ervaring bieden waarnaar zij op zoek zijn. Zonde, want daardoor verlies je connectie met het publiek.

    Ongeveer een jaar geleden stelden we de vraag in hoeverre de consument erop zit te wachten om via WhatsApp met bedrijven contact te hebben. Een jaar hebben we het onderzoek herhaald met als doel om te kijken of de zakelijke inzet van WhatsApp uit de early adopter-fase is en door een grotere groep consumenten wordt omarmd.

    De praktijk is weerbarstig: uit nieuw onderzoek van TNS NIPO blijkt dat digitale kanalen door de Nederlandse consument worden omarmd, maar als bedrijven de digitale contactkanalen versterken ten koste van traditionele kanalen, stuiten zij op groot verzet. Consumenten vinden principieel dat dienstverleners de mogelijkheid moeten bieden tot telefonisch of face-to-face contact. Hoe trek je deze consumenten over de digitale streep? Ons onderzoek laat zien hoe je dat voor elkaar kan krijgen. 


    Meer dan 95 procent van de Nederlanders heeft een internetverbinding en is online bereikbaar. Ook zijn Nederlanders meer dan in de meeste andere Europese landen actief op instant messaging platforms. Toch stuit de overheid en het bedrijfsleven op verzet bij burgers en consumenten als zij besluiten om de digitale dienstverlening te intensiveren. 
     

    Is het einde van het tv-tijdperk al in zicht? Je merkt het waarschijnlijk ook aan je eigen kijkgedrag: gemiddeld kijken we steeds minder tv. Het lineair tv-kijken (tv-kijken wanneer iets geprogrammeerd is) neemt in Nederland steeds sterker af. Vorig jaar keek 78 procent van de Nederlander nog dagelijks tv, dit jaar is het nog maar 70 procent. Een flinke daling in slechts één jaar! Wat betekent dit voor de (online) marketeer?

    In 2010 waren 1,8 miljard mensen wereldwijd actief op social media. Inmiddels zijn dit er 2,7 miljard. Waar voorheen de populariteit van social media met name gedreven werd door het succes van Facebook, is het socialmedia-landschap in 2015 een stuk complexer geworden. Hoe zorg je er als marketeer voor dat je social media-strategie écht aansluit op je doelgroep? En dat je de juiste kanalen inzet, zonder je merk te laten versplinteren?

    De consument anno 2015 is constant online. Dit betekent voor de marketeer ook dat de consument anywhere en anytime te bereiken is. Connected Life, de wereldwijde studie van TNS, geeft inzicht in hoe de consument verandert in een wereld waar online steeds meer domineert. Op basis van deze studie zetten we de 8 meest interessante online trends op een rij. Deze week de eerste trend: de consument is constant connected. Lees de 3 belangrijkste insights op dit gebied.

    Mediafragmentatie een probleem? Nee, een kans! Zeer relevante inzichten over het digitale tijdperk voor marketeers. 

    Elke ochtend als ik naar mijn werk rijd, mijnier ik rustig over de dag die voor me ligt. Wat moet er allemaal gebeuren? In mijn hoofd organiseer ik mijn agenda, terwijl het zonnetje mild in mijn gezicht schijnt. Een heerlijke overgang van mijn drukke (gezins-)ochtendritueel naar mijn al even enerverende werkleven. 

    Lees de rest van de column

    Je kunt als ondernemer tegenwoordig geen seminar bijwonen of je wordt gebombardeerd met succesverhalen over social media, hoe belangrijk het is en dat je zonder social media strategie echt nog in de vorige eeuw leeft. Zoveel hosanna en hallelujah maakt natuurlijk achterdochtig. Tijd om als onderzoeker hier eens goed in te duiken. Dat hebben we gedaan door in het meest recente TNS/FD Ondernemerspeil ruim duizend ondernemers hun mening te vragen over dit onderwerp.


    Hoe staat de marktonderzoekwereld er eigenlijk voor, nu steeds meer prijsvechters en doe-het-zelfaanbieders terrein winnen? Aan de vooravond van de uitreiking van de MOAwards, op 11 juni, signaleren MOA-directeur Wim van Slooten en MOA-voorzitter Bart Nauta een voorzichtig optimisme onder de marktonderzoekbureaus.

    De crisis heeft ook in de marktonderzoekwereld zijn sporen achtergelaten. Sinds 2008 vertoont de omzet van de branche een dalende lijn. ‘We zaten lang boven de 300 miljoen, maar in dat jaar zette de neergang in’, zegt Wim van Slooten, directeur van de MOA. ‘Overigens denk ik dat die daling niet alleen met de crisis, maar ook met de veranderende markt te maken heeft. Onderzoek aan de hand van passieve datacollectie is in het overzicht niet meegenomen. De cijfers zijn daarom uiteindelijk een grove schatting.’