Het appartementje

  Klik hier om het orginele artikel te lezen op www.customerfirst.nl (19 July 2017)

  Je kent ongetwijfeld de Lebbis-klassieker ‘Het Terrasje’. Misschien wel de leukste Nederlandstalige video op YouTube over klantbeleving: hoe ziet het ideale terrasje eruit? En waarom bestaat het niet? Hierbij een hommage in het kader van het Belgische thema van dit nummer!

  Het is een zonnige vrijdag, zoals we er zoveel gehad hebben de laatste tijd, en je bent op weg naar een leuke stad om het weekeinde door te brengen. Je hebt lang van tevoren een appartementje gereserveerd en rijdt in twee uur tijd naar je bestemming. De gastheer en -vrouw hebben er natuurlijk van tevoren voor gezorgd dat het nummerbord van je auto geregistreerd staat, zodat je de autoluwe binnenstad zonder boete in mag rijden. Basic.

  Eenmaal op je bestemming aangekomen, blijkt het ‘appartementje’ een volledig
  trapgevelhuisje recht tegenover een mooi historisch fort. Ook ligt het aan een gezellig pleintje met goede kroegen die poëtische namen dragen als ’t Einde der Beschaving en ’t Paradijs van Wenemaer.

  Positief verrast bel je de gastheer. Hij neemt op, vertelt waar je de auto tijdelijk kunt parkeren, en komt meteen naar je toe. Niet 10 minuten later (‘druk, druk’), nee, hij verwelkomt je gelijk. Hij overhandigt je een sleutel en geeft jou en je gasten, die hij elk warm en persoonlijk begroet, een praktische rondleiding.

  De plek hebben ze recentelijk gerenoveerd met veel oog voor design en detail. De lampen gaan natuurlijk in het hele huis aan met bewegingssensors, zodat je niet steeds de moeite moet doen het lichtknopje te vinden in het donker, als je s'nachts naar de wc moet in een onbekend huis. Via de wifi-verbinding sluit je Spotify in één keer aan op de prima speakers, zodat jouw muziek de historische ruimte vult met prettige klanken. De keuken is gloednieuw en voorzien van alles wat je nodig hebt.

  De gastheer geeft nog wat tips over de omgeving, voordat hij jouw auto gaat parkeren in de garage verderop. Hij is goed, hè? Als hij weg is komen je gasten stuk voor stuk naar je toe: 'Hoe heb je zo’n mooie plek weten te regelen?!' Het weekeinde verloopt zonnig, met uitstekend eten, drinken en gezelschap. Je zit tegen geluk aan - wat een beleving! Het appartement is comfortabel en het uitzicht op fort en plein verveelt nooit.

  Als je zondag uitcheckt, krijg je een ferme handdruk en loopt de gastheer mee naar de garage, alwaar hij je vertelt hoe je zo snel mogelijk Gent uitrijdt. En je auto stáát er nog! Eenmaal thuisgekomen ontvang je een mail van hem of je het wel naar je zin hebt gehad...

  Waarom is er niet zo’n leuk appartementje? Dat is er wél! Het heet de Waterzooi Lodge in Gent en ik beveel het van harte aan: leve de Belgische gastvrijheid!

  Noot: deze column van Niels Berndsen is gepubliceerd in CustomerFirst 06-2017.