Vertrouwen in tijden van disruptie

  Merken die snel willen groeien door de branche te ontwrichten doen er goed aan om het creëren van vertrouwen niet uit het oog te verliezen. Vooral wanneer zij van hun publiek vragen een compleet nieuw product, nieuwe dienst of nieuwe ervaringen uit te proberen. Dit vraagt letterlijk een sprong van vertrouwen.

  Door wereldwijd onderzoek te doen naar hoe en wat mensen vertrouwen in een snel veranderende wereld hebben we drie principes gevonden die het begrip ‘vertrouwen’ onderbouwen; integriteit, identificatie en inclusie. Dit biedt merken nuttige aanwijzingen om het vertrouwen van hun publiek te laten groeien.

  Integriteit

  Bij hun beslissing om hun vertrouwen te stellen in iets nieuws, zoeken mensen signalen van integriteit. Signalen die – bij gebrek aan daadwerkelijke ervaring met het merk – een gevoel van vertrouwen weten op te wekken. Hoe? Door te doen wat je belooft als merk.

  Identificatie

  Identificatie - een verbinding op menselijk niveau - is een van de krachtigste bronnen van vertrouwen in tijden van onzekerheid. En is een thema wat vaak terugkwam in het onderzoek. Merken moeten dus op zoek naar hun ‘menselijke’ gezicht en weten voor welke waarden en normen zij echt staan.

  Inclusie

  Mensen zijn geprogrammeerd om degene te vertrouwen waarmee ze zich verwant voelen. Deel uitmaken van een groep, zoals familie, een gemeenschap, een land of mensen met gedeelde waarden, is voor mensen belangrijk. Merken die een gevoel van ‘aan dezelfde kant staan’ creëren bij hun doelgroep, kunnen het vertrouwen vergroten. Dit kunnen ze doen door mensen als gelijken te behandelen.

  Veel marketeers hebben altijd gedacht dat vertrouwen vanzelf komt, wanneer je maar de juiste dingen doet als merk. Maar het vertrouwen in merken staat onder druk. Dit vraagt een proactieve strategie van marketeers.

  Dit is een korte samenvatting van het artikel ‘Leaps of Faith’ van Kantar's Anjali Puri. In het volledige artikel kun je lezen hoe disruptors zoals Uber, AirBnB en Xiaomi omgaan met vertrouwen.

  Vul het onderstaande formulier in om het volledige artikel te downloaden.

  Ja, informeer mij over Kantar events en webinars
  Ja, hou mij op de hoogte van algemeen nieuws, introducties etc van Kantar.

  Meer weten over de rol van vertrouwen bij merkgroei?

  Carol AnsaraCarol Ansara
  Director Qualitative Research
  t 020 5225 776
  e carol.ansara@kantartns.com

  Meer over onze visie op Kwalitatief onderzoek >>