Elk merk kan groeien door disruptie - volg de 7 stappen

  Klik hier om het orginele artikel te lezen op www.cloutoday.nl (30 August 2018)

  Veel merken laten kansen om te ontregelen liggen volgens BrandZ, de wereldwijde studie van Kantar Millward Brown. Daarmee missen ze groeimogelijkheden.

  Nog niet één op de tien merken is gegroeid tussen 2014 en 2017. Dat laat een analyse van 2.000 merken in de BrandZ global brand equity database zien. Tegelijkertijd is de merkwaarde van Amazon - vaak gezien als hét voorbeeld van een disruptor - meer dan verdubbeld in dezelfde periode. Simpelweg door het leven van meer mensen gemakkelijker en goedkoper te maken.

  Niet elk merk heeft het in zich om een Amazon, Netflix of Airbnb te worden, maar 1% meer marktaandeel kan voor een gevestigd merk al een significante groei betekenen. Om hun kansen op groei te vergroten, zouden conventionele merken een voorbeeld moeten nemen aan snel groeiende disruptors.

  Marketeers moeten uit hun comfortzone komen; door een vleugje disruptie toe te voegen aan de middelenmix kunnen ze al nieuwe groeimogelijkheden creëren. Ons nieuwe rapport How Disruption Can Fuel Brand Growth laat zien hoe bepaalde merken de markt succesvol wisten te ontregelen. Met case studies uit de FMCG, electronica, e-commerce en automotive beschrijft het rapport welke strategieën deze disruptors gebruikten.

  Met de volgende 7 stappen maak je als merk een goede, eerste start:

    1.  Kom uit je comfort zone. 

  In elk merk schuilt een disruptor. Doe iets wat afwijkt van de norm, maar wel nieuwe waarde creeërt voor klanten of je bestaande potentieel vergroot.

    2.  Weet wat je verandert. 

  Als je weet hoe mensen over je merk denken en wat ze erbij voelen, vallen specifieke groeimogelijkheden je vaak direct op. De uitdaging voor sterk gedifferentieerde merken is om te weten waar je de focus moet leggen om opvallender en relevanter te zijn voor potentiële klanten.

    3.  Weet wie je merk écht waardeert.

  Gemiddeld betalen consumenten 14% meer voor merken die zij zien ‘anders’ en ‘betekenisvol’ vinden. Het kan juist ook heel disruptief zijn om als merk de juiste klantgroepen te identificeren, en onder doe groepen de gepercipieerde merkwaarde verder te vergroten.

    4.  Gebruik consumenteninzichten die inspireren om te ontregelen.

  Een gevestigd merk dat onvoldoende onderscheidend is, loopt het risico om als een bulkproduct gezien te worden. Een disruptief idee kan overal vandaan komen, maar de ultieme test is of de doelgroep er echt wat in ziet. Dit vereist diepgaande kennis van (potentiële) klanten.

    5.  Investeer om verschil te maken.

  Meer investeren betekent niet automatisch dat een merk disruptiever wordt, maar investeren in een creatief idee dat past bij het merk kan de beste manier zijn om de status quo van een merk te ontregelen. Het is voor marketeers vaak lastig om een volledig nieuw product te lanceren, maar investeren in het ontwikkelen van een nieuwe creatieve aanpak kan ook al een enorm verschil maken.

    6.  Leer snel om maximale voordelen te behalen.

  Zelfs met een geweldig product of idee slaagt een merk er niet altijd in om de markt te ontregelen. Doe net alsof je product en idee permanent in ‘beta-versie’ zijn; snelle feedback is essentieel om nieuwe kansen te vinden en de koers aan te passen.

    7.  Continue verbetering van de marketing.

  Beschouw succes als een kans om de marketing van je merk nog weer verder te verbeteren en op zoek te gaan naar de volgende disruptieve groeimogelijkheid. Marketeers moeten continu meten wat er met het merk gebeurt, en hoe de consument hierop reageert.

  Leer van de zeven stappen. Let ze naast jouw merk en kijk wat voor jouw merk werkt. Elk merk heeft de kans om de huidige markt te ontregelen, maar dan moet je wel weten wat het grootste verschil gaat maken in jouw situatie.

  Meer weten?

  Meer over Brand Guidance >>


  Devang Bhatt

  Director Brand Kantar Netherlands
  Devang.Bhatt@kantarmillwardbrown.com
  m 06 - 11046369
  Erzsi Eleveld

  Client Service Director Kantar Millward Brown
  Erzsi.Eleveld@kantarmillwardbrown.com
  m 06 - 21143601