Cannes, wow! Wat is dat een ervaring! [blog]

  Het zal je niet verbazen als ik zeg dat het een circus is. Maar ik ken maar weinig circussen waar het zo decadent, levendig, prachtig en creatief is als het Cannes Lions Festival 2018. Dan heb ik het niet over het Palais, want daar had ik geen toegang toe, maar het randprogramma is al exciting genoeg.

  Voor diegene die ooit een keer willen gaan: het kost je een ticket en de overnachtingen, de rest is gratis. Content, eten, cocktails en celebrities, en je visitekaartje of e-mailadres, noodzakelijk als je ergens naar binnen wilt. Ik had het voorrecht naar binnen te mogen bij de MediaCom-lounge. In één woord: geweldig. Heerlijke locatie, goede gasten en content, heerlijk eten en leuke mensen. Veel dank Mediacom!

  Maar wat zijn nou de grote trends? Anything exciting? Zeker wel! Een paar grote trends en supergave technologieën waar we meer over gaan horen:

  1. AI en de kracht van snel en goedkoop falen.
  2. Voice: kans of gevaar voor grote merken?
  3. De kracht van storytelling en authenticiteit.
  4. Diversity, Equality & Inclusion: emancipatie anno 2018.
  5. 3D-avatars… op je mobiel!

  AI  en de kracht van snel en goedkoop falen

  Data-integratie en het toepassen van artificial intelligence was een groot en belangrijk onderwerp tijdens Cannes 2018. Uit diverse testen blijkt dat machines betere tactische marketingbeslissingen kunnen maken dan marketeers.

  Volgens Quantcast is het probleem dat bedrijven vaak de probleemstelling niet scherp hebben, waardoor het zoeken naar de juiste data en de juiste interpretatie ervan een probleem is. Je kan alles berekenen en aan elkaar knopen, maar ga je dan echt iets anders doen als bedrijf? Ben je er wel klaar voor?

  Google pleit voor snel testen en falen, zodat je snel leert en goede producten/diensten op de markt kunt brengen. De grote tech-reuzen zijn hier heel succesvol in gebleken terwijl de meer traditionele industrieën achterblijven, omdat ze hier onvoldoende voor zijn ingericht.

  Des te belangrijker voor deze meer traditionele industrieën is dat ze gaan disrupten, zoals beschreven in onze nieuwe BrandZ studie. De Amazons, AirBnB’s en Netflixen van deze wereld weten zowel insights uit data te halen en tegelijkertijd meaningfull en heel different te zijn.

  Insights halen uit Big Data blijft een groot topic en er zijn nog maar weinig bedrijven die er echt van profiteren en er goed voor zijn uitgerust.

  Voice: kans of gevaar voor grote merken?

  Er wordt heel veel gespeculeerd over voice. In China wordt voice al als de belangrijkste invoerbron bij online shopping beschouwd. De rest van de wereld is daar nog lang niet, maar de verwachting is dat ook daar voice veel belangrijker gaat worden.

  De grote vraag is dan wat betekent dat voor merken? Gaat Amazone alleen nog maar huismerken oplezen en moet je voor de rest naar de site? Of vraag je in de toekomst: ‘Alexia, can you order 2 Cokes, a Nike Apple Watch and some Duracells?’ Wellicht dat je, als je als merk heel erg top-of-mind bent, consumenten naar de merknaam gaat vragen. Of wordt het toch de categorie: 2 liter melk, 1 fles water, boter, cruesli? De meningen zijn verdeeld, maar de grote merken maken zich zorgen.

  De kracht van storytelling en authenticiteit

  Naast alle data-crunching ging het ook over echt contact maken en verhalen vertellen. Influencers zijn hier meesters in. Door elke keer weer engaging stories te vertellen hebben ze een vaste groep volgers gekregen. Voor hen gaat het over authenticiteit, zoals bijvoorbeeld Superwoman Lilly Singh. Haar Youtube-kanaal ging pas echt lopen toen ze meer zichzelf was en minder probeerde te doen alsof (door bijvoorbeeld veel make-up te gebruiken om mooier te zijn). Zij en andere influencers en celebrities zoals Shaquille O'Neal geven aan dat ze alleen dingen doen en merken promoten waar ze wat mee hebben. Het moet echt voelen, anders werkt het niet.

  Ook anderen zoals bijvoorbeeld journalisten en talkshow hosts Andrew Ross Sorkin en Natalie Morales en Andrew Clarke (Chief Mktg & Customer Officer Mars Inc.) geven aan dat storytelling belangrijk blijft om impact te maken met verhalen en merken. Dat geeft ons als merkbouwers moed! Naast snelle tactische verbeteringen en aanpassingen blijft op lange termijn merken bouwen cruciaal voor groei. Maar dat wisten we natuurlijk wel!

  Diversity, Equality & Inclusion: emancipatie à la 2018

  Dit is een groooot onderwerp. Overal kwam #metoo terug. Dit heeft de emancipatie van vrouwen en minderheden nog weer sterker op de kaart gezet. Google had dertien bureaus gevraagd om een sprookje in een nieuw jasje te steken, drie van deze sprookjes waren te zien in Cannes. Twee gingen over sterke vrouwen die de dienst uitmaken, zoals de film van Ogilvy over Trapunzel.

  Ook in diverse paneldiscussies kwam de positie van vrouwen en minderheden aan bod. Uit onderzoek blijkt dat een meer divers bedrijf succesvoller is dan een bedrijf met mensen die gelijk denken. Zelfs in de Formule 1 werd nagedacht of de sport niet vrouwvriendelijker moet worden. Bij McLaren werken nu ook vrouwen in de garage en werd een heel programma ontwikkeld waarbij de vrouwelijke medewerkers langs scholen gaan om te vertellen over hun werk. Ook commercieel is dat interessant. Hoe meer vrouwen er zichtbaar werken in de Formule 1, hoe meer geld er uit commercials gehaald kan worden. 80% van de media is getarget op vrouwen, want zij blijven de big spenders. Ik ben overigens wel om ;-)

  3D Avatars… op je mobiel

  Kiran Bhat van Loom.ai is de geestesvader van de meest coole animaties die nu te zien zijn in Hollywood. In de film ‘The Avengers’ zijn 3D-avatars gebruikt om de superhelden tot leven te wekken. Hij weet avatars heel echt en menselijk te maken. En het coole is, hij is bezig om dit voor iedereen toegankelijk te maken. Binnenkort kan iedereen met een Samsung zijn eigen 3D-avatar maken, veel echter dan hoe wij dat we nu kennen. Gaaf is te zien dat we heel echt en menselijk reageren op 3D-avatars, het wekt echt menselijke emoties op. Stel je voor wat dat betekent voor alle conversaties en commentaren op internet als iedereen opeens een eigen avatar heeft? Gaat jouw avatar nog steeds een ongezouten mening geven of toon je dan toch wat meer compassie en empathie?
   
  Was het de moeite waard? Jazeker, Yes we Cannes!

  Niki SchroederNiki Schroeder - Kantar Millward Brown

  Niki is Head of Creative Development bij Kantar Millward Brown. Zij adviseert klanten hoe ze meer impact kunnen genereren met hun multimedia campagnes door al vroeg in het creatieproces consumer insights te gebruiken.

  m 06 523 37 448
  e Niki.Schroeder@kantarmillwardbrown.com