3 redenen waarom Zeeman vrouwen wel weet te bereiken

  Klik hier om het orginele artikel te lezen op LinkedIn (21 June 2019)

  Bron afbeeldingen: Zeeman.com/nl

  Uit ons 'Getting Gender Right' onderzoek blijkt dat 90% van de mannelijke marketeers en 75% van de vrouwelijke marketeers het idee hebben dat ze goed bezig zijn als het gaat om de beeldvorming van vrouwen in advertenties, bijna de helft van de consumenten (vrouwen én mannen) vindt echter dat dit beter moet. Hier zit dus een aanzienlijk gat tussen de perceptie van de zender en de consument. 

  In de meeste ondergoed-/lingerie-commercials zie je nog steeds jonge, slanke modellen die verleidelijk in de camera kijken. Hoewel er steeds vaker ook iets vollere en soms iets oudere modellen te zien zijn, is jong, slank en sexy nog steeds de norm. Blijkbaar worden deze commercials, die gericht zijn om vrouwen ondergoed te laten kopen, nog steeds gemaakt vanuit een mannelijke blik: vrouwen in sexy lingerie om de man te verleiden.

  Zeeman pakt het anders aan. We zagen in de vorige campagne al dat ze gebruik maakten van échte klanten (en geen modellen). De nieuwe campagne is specifiek gericht op vrouwen met het thema: 'Vrouwen dragen van alles, het is maar net hoe je je voelt'. Bekijk de campagne op www.zeeman.com/nl

  Drie redenen waarom de commercial van Zeeman vrouwen wel weet te bereiken:

  1.   Het thema: “vrouwen dragen van alles, het is maar net hoe je je voelt”

  Dit lijkt en is eigenlijk heel vanzelfsprekend voor vrouwen, maar voor een boodschap in een commercial is het toch uitzonderlijk. We zijn gewend aan beelden van jonge vrouwen die sexy lingerie dragen. Maar in deze commercial wordt ons verteld dat je je als jonge vrouw niet 24/7 sexy voelt en ook gewoon wel eens behoefte hebt aan comfortabel ondergoed en als oudere vrouw niet altijd een ‘comfortabele slip’ aan wilt, maar ook wel eens een sexy lingeriesetje. Hiermee spreken ze een veel bredere groep vrouwen aan die zich hierin zal herkennen. 

  2.  Zeeman is niet bang om echte vrouwen te laten zien

  Zoals we al eerder zagen in een commercial van Zeeman, waarin ze echte klanten in ondergoed lieten zien: Zeeman is niet bang om echte vrouwen te laten zien. Soms zie je dat merken wel ‘oudere’ modellen willen gebruiken, maar dan toch uitkomen op een vrouw van maximaal 45 jaar, die er supergoed uitziet. En gebruiken ze wel een keer echt een oudere vrouw, dan heeft ze altijd comfortabel ondergoed aan.

  In de Zeeman commercial zien we een prachtige, grijze, gerimpelde vrouw in sexy lingerie die haar man verleidt. Ik heb dat nog nooit eerder gezien. Ook heeft de jonge vrouw met het comfortabele ondergoed, haar oksels niet geschoren. Een verademing wat mij betreft in deze wereld van perfecte plaatjes.

  3. De vrouw is leidend in dit verhaal  

  De laatste en wellicht meest belangrijke: de vrouw is leidend in dit verhaal. Uit het onderzoek van Kantar ‘Getting Gender Right’ blijkt dat 68% van de advertenties in Europa vrouwen afbeelden als ‘likeable and/or caring’. Terwijl ook uit onderzoek blijkt dat campagnes effectiever zijn als ze sterke personages opvoeren. Very few present positive role models, with only 4% including an ‘authoritative’ female character. This is limiting campaign impact: we know that ads starring people in positions of authority outperform others, persuading more people to buy.

  Onder authority versta ik dan niet per se dominant gedrag of gezag uitstralen, maar doen en dragen wat je zelf wilt, wanneer je maar wilt.

  Zeeman: zo eenvoudig kan het zijn.

  Ik zou zeggen: adverteerders, zo eenvoudig kan het zijn.  Sara Wester
  Client Consultant
  e  Sara.Wester@kantar.com
  t   (020) 5225 992