Remy Bleijendaal op Frankwatching: App bouwen? Begin met Android!

Gepubliceerd: 03-10-2011

Het gevecht tussen de verschillende mobiele operating systems is in alle hevigheid losgebarsten. Het laatste hoogtepunt was de ruzie om patenten tussen de grote OS ontwikkelaars Apple en Microsoft aan de ene kant en Google aan de andere kant (die laatste heeft daarom schijnbaar zelfs de mobiele tak van Motorola gekocht). De belangen zijn groot voor al deze partijen.

Met welk mobiel platform moet ik beginnen? Android of iOS?

Apple verdient op dit moment met de iPhone het merendeel van zijn inkomsten en ook de toekomstige groei van Microsoft en Google ligt op mobiel gebied: consumenten betreden na de introductie van makkelijk bedienbare smartphones het internet meer en meer via de mobiel en tablet. Dit verdringt naar alle verwachting het internetgebruik via de PC/laptop.

Bij TNS Nipo krijg ik geregeld de vraag of wij marktaandeelcijfers hebben van de verschillende belangrijke mobiele operating systems. Deze vragen komen vaak van klanten die geïnteresseerd zijn in het bouwen van een mobiele applicatie en zich afvragen waar ze nu eigenlijk het beste kunnen beginnen (lees: waar bereik ik de meeste consumenten/mijn doelgroep?). Goede vraag: de meeste bedrijven richten zich automatisch op iOS van Apple zonder zichzelf deze vraag te stellen. Veel bedrijven hebben nog het idee dat Android kleiner is dan iOS en Android users met name alternatievelingen en technici/nerds zijn. Zie ook de onderstaande geniale cartoon van C-section Comics die mooi samenvat hoe de gebruikers van de verschillende operating systems elkaar en zichzelf zien.



Maar klopt dit nog wel? Of is deze karakterisering aan vernieuwing toe? Afgelopen augustus hebben we een screening gehouden onder 16.000 smartphonebezitters om te achterhalen wat de marktaandelen zijn op dit moment. En wie nu de gebruikers zijn van de verschillende operating systems.
 

Android domineert en heeft iOS van de troon gestoten

Door een brede en intensieve distributie (als het gaat om het aantal type telefoons waar Android op draait en het aantal verkooppunten), goed werkende user interface en relatief lage prijzen heeft Android een dominante positie verworven op de Nederlandse smartphonemarkt. Bijna vier op de tien Nederlanders met een smartphone heeft een Android telefoon. Dit is een ongelofelijke prestatie van Google, gezien de relatief recente introductie van Android. Begin 2009 werd het eerste Android toestel gelanceerd op de Nederlandse markt door T-Mobile (de andere OS waren toen al lang en breed op de markt verkrijgbaar)!



BlackBerry voor jongeren, Android verder dominant

BlackBerry is alleen nog het nummer 1 toestel in het jongerensegment 16-20: 37% van hen heeft een BlackBerry. Android overheerst overduidelijk in de overige leeftijdssegmenten. Opvallend is verder dat het platform waar de meeste bedrijven zich als eerste op richten (iOS) ‘slechts’ de tweede plaats inneemt in de leeftijdscategorie 21-55. En zoals verwacht is Symbian op dit moment alleen (nog) groot onder 55+.

 

 

Androidgebruiker is de gemiddelde Nederlander

Ik weet het, het is vloeken in de kerk (van early adopters van Android), maar de Androidgebruiker is inmiddels te karakteriseren als de gemiddelde Nederlander. Waar de eerste Android users Apple vervloekten en principieel voor het ‘open’ Android van Google kozen, is op dit moment het grootste deel van Android users niet eens bekend met die kritiek op Apple.
 

In veel van onze imago- en communicatieonderzoeken zetten TNS Nipo het WIN-model in: een segmentatie gebaseerd op waarden die mensen belangrijk vinden in hun leven. Het model onderscheidt acht sociale groepen in de samenleving, die qua leefstijl, opvattingen, drijfveren en gedrag sterk van elkaar verschillen (zie onderstaande overzicht).

iPhone users zijn relatief vaak ruimdenkers, zakelijken en luxezoekers: consumenten met een relatief hoge opleiding en inkomen. Symbian users zitten met name aan het andere eind van het spectrum, bij de zorgzamen en behoudenden. Android users zijn in alle segmenten te vinden en daarnaast met name in het midden (“de evenwichtigen”). Met andere woorden: de gemiddelde Nederlander.
 

Wil je trouwens weten in welk segment jijzelf valt? Doe hier de test!

 

 

Android is het nummer 1 platform

Vanuit marktaandeel perspectief is Android in potentie een interessanter platform geworden dan iOS om applicaties voor te bouwen. Het marktaandeel gebruikers is uiteraard niet het enige argument om een platform te bepalen. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de verschillende ontwerpprocessen en functionaliteiten of de verschillen in de marktplaatsen waar je applicatie uiteindelijk in aangeboden gaat worden.

Tenslotte is het natuurlijk ook erg relevant om te weten hoe gebruikers van verschillende platforms gebruik maken van hun smartphone. Zijn Android users net zulke intensieve gebruikers van applicaties als iOS users? Hoe wordt de browser naast de geïnstalleerde applicaties door verschillende doelgroepen en op de verschillende OS gebruikt?

 

Lancering Mobile 360

Hierover kan ik aan het einde van dit jaar meer vertellen, als ons net gelanceerde onderzoek Mobile 360 (voor verschillende opdrachtgevers) is afgerond (zie ook bovenstaande presentatie). In dit onderzoek installeren we bij 1.000 smartphonegebruikers - verdeeld naar de verschillende OSn -  en 200 iPad users een applicatie, die precies uitmeet hoe deze persoon zijn mobiel of iPad gebruikt (voice, SMS, applicaties en websites). Een deel van de resultaten zal exclusief toegankelijk zijn voor de opdrachtgevers. Maar gelukkig is er ook een deel publiek toegankelijk, waar ik op Frankwatching over zal gaan schrijven.

Meer informatie?
Neemt u contact op met Remy Bleijendaal, tel 020 522 54 19 of Remy.Bleijendaal@tns-nipo.com