TNS NIPO en Adfact maken als eerste in Nederland het banner bereik inzichtelijk

Gepubliceerd: 25-03-2011

TNS NIPO en Adfact zijn onlangs een samenwerkingsverband aangegaan om bannerbereik inzichtelijk te maken. Op dit moment ontbreekt een onafhankelijk onderzoek, terwijl veel adverteerders worstelen met de vraag hoe effectief hun online campagnes én die van hun concurrenten zijn. Binnen het omvangrijke panel van TNS NIPO kunnen ze vanaf heden meten hoeveel views een banner realiseert in vergelijking met die van hun concurrent.

Waardevolle gegevens verzamelen
TNS NIPO levert de informatie over de aantallen views die een banner realiseert. Dit gebeurt op basis van software van Wakoopa (winnaar van de MOA Innovatie Award 2010). Vervolgens combineert Adfact de verschillende banners tot campagnes, waardoor het bereik van campagnes in kaart wordt gebracht. Hierbij gaat het niet zozeer om de clicks, maar juist om de views. Die leveren informatie op die tot op heden niet beschikbaar was, vooral doordat op deze manier óók informatie over campagnes van concurrenten inzichtelijk wordt.

Voordeel van de gebruikte techniek is dat er geen gebruik wordt gemaakt van het uitlezen van cookies, maar van software die met toestemming op de computer van consumenten is geplaatst. De adverteerder hoeft daardoor geen aanpassingen te doen aan de banners en mogelijke strengere wetgeving op het uitlezen van cookies is niet van toepassing.

Online advertentiemarkt inzichtelijk maken
Adfact gebruikt de gegevens van TNS NIPO om de online advertentiemarkt inzichtelijk te maken (wie adverteert waar, wanneer en hoe vaak). Tot nu toe hielden zij al dagelijks bij wie wat doet in de offline media, zoals televisiecommercials, radiospotjes, dagblad- en tijdschriftadvertenties en buitenreclame. Hier worden vanaf vandaag ook de internetuitingen aan toegevoegd, waarmee een compleet beeld van de media-inzet ontstaat. Alle uitingen worden in hun multimedia-archief opgeslagen en aangevuld met informatie over het bereik (het aantal views), verschijningsdatum, formaat en titel. Toegankelijk, inzichtelijk en transparant. Lars de Vries van Adfact: ‘Dit is de eerste onafhankelijke methode om bannerbereik te meten met het beste instrument dat er op dit moment is. Onze marktrapportages geven nu een compleet beeld van zowel offline als online campagnes.’

Effectiviteit van banners meten
De samenwerking tussen Adfact en TNS NIPO biedt ook de basis om effectiviteit van de online campagnes te gaan meten. Bram van Schaik van TNS NIPO benadrukt de grote waarde van deze samenwerking: ‘Door de handen ineen te slaan, geven we de markt waardevolle informatie over bannereffectiviteit. Dat is op dit moment één van de belangrijkste thema's voor adverteerders. Adverteerders krijgen zo onafhankelijk inzicht in het bereik van hun eigen (online) campagnes én in die van concurrenten. Doordat wij precies weten wie in aanraking is gekomen met een bepaalde banner, kunnen we vervolgens ook de effecten in kaart brengen. Ook de vaak gestelde vraag wat de meerwaarde is van online inzet bovenop de offline media, kan zo in kaart worden gebracht.’ TNS NIPO weet immers wie er wel en wie er niet aan de campagnes zijn blootgesteld. Beide groepen kunnen vervolgens benaderd worden voor onderzoek (response rate van meer dan 70%!) om zo de effectiviteit van de online campagne te bepalen.

De komende tijd gaan TNS NIPO, Adfact en Wakoopa nog meer producten ontwikkelen om adverteerders meer grip te laten krijgen op hun bannereffectiviteit.

Bij verspreiding of publicatie graag de bron TNS NIPO/ Adfact gebruiken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bram van Schaik (tel: 020 522 5499), sectordirecteur van TNS NIPO, of met Lars de Vries (tel: 075 616 55 31), directeur van Adfact.