TNS Digital Life 2011: Online Nederlander voor merken alleen goed te benaderen tijdens het shoppen

Gepubliceerd: 23-11-2011

Nederlandse marketeers die nu hun online strategie voor 2012 aan het formuleren zijn, moeten zich focussen op het path to purchase van de consument. Op die manier zullen ze (potentiële) klanten gemakkelijker binden aan hun merk en kunnen ze invloed uitoefenen op het aanschafproces. Owned en earned media hebben allebei een belangrijke rol in dit proces. Maar val Nederland in de social media niet te veel lastig op momenten dat ze hier niet mee bezig zijn. De online wereld biedt merken veel mogelijkheden, maar ze kunnen dat potentieel alleen maar realiseren via zorgvuldig toegepaste marketingstrategieën. Dit blijkt uit Digital Life 2011, uitgevoerd door TNS.

Nederland is een volwassen land op internetgebied. Bijna iedereen heeft toegang tot internet, we gebruiken het veel, vaak en ook al heel lang. Daarom gedragen we ons op het internet vaak anders dan mensen in opkomende markten. Voor hen is internet veelal nieuw. Er gaat een wereld voor ze open, het heeft hun leven echt veranderd. In de online wereld kunnen ze hun gevoelens beter uiten. Ze springen meteen in internet 2.0. Nederlanders en met hen de meeste andere volwassen markten hebben dat minder. Waar in China de groei op digital gebied de pan uitrijst, moeten bedrijven in Nederland veel harder werken om invloed uit te oefenen.

 

TNS Digital Life 2011 is de meest uitgebreide beschouwing van online gedrag onder ruim 72.000 consumenten in 60 landen. Een interactieve gegevensvisualisatie van de belangrijkste conclusies is te vinden op www.tnsdigitallife.com.

Waar we als Nederlanders veel tijd in steken is in ‘onderzoek’ naar merken en producten. We oriënteren ons uitgebreid en schaffen ook veel aan via internet. Inmiddels is het een hele kunst om tussen de websites van de fabrikant, die van retailers en consumenten review sites, prijsvergelijkingssites, informatie van (merk)vrienden op Facebook, banners en twitterberichten je uiteindelijke keuze te kunnen maken.

 

‘Voor bedrijven in Nederland is dit echter de plek waar veel groei te halen is’, zegt Martin Warmelink, directeur Technology & Media van TNS NIPO, het Nederlandse kantoor van TNS. ‘Is de interesse in een product of dienst eenmaal gewekt dan gaat de online consumer journey voor een belangrijk deel langs owned media zoals de eigen website waar bedrijven totale controle over hebben (84% gebruikt dat), maar in toenemende mate ook via earned media (gebruikt door 85%). Dit zijn websites waarop consumenten over producten schrijven en lezen. In deze categorie vallen ook sociale netwerken, blogs, twitter, consumentenvideo's (op bv Youtube) en natuurlijk de review en prijsvergelijkingssites.’

 

Earned media spelen een belangrijke rol bij alle fasen van de consumer journey. Als bedrijf moet je dus goed weten welke mensen wat over je vertellen en natuurlijk ook wie het allemaal lezen. 19% van de internetters in Nederland schrijft over merken en maar liefst 53% leest er over en laat zich hierdoor ook vaak beïnvloeden. Een relatief kleine groep heeft dus enorm veel impact. Dat reviews impact hebben blijkt wel uit het feit dat één negatieve review bij 28% van de zoekers al impact kan hebben op hun aanschaf. 

 

Specifiek Nederlands is het grote gebruik van vergelijkingssites. Maar liefst 58% van de internettende Nederlander gebruikt dit ergens in zijn zoektocht naar het voor hem of haar beste product. Dat is ruim meer dan bijvoorbeeld in Duitsland, UK en Frankrijk, waar dit cijfer tussen de 40 en 45% ligt.

 

In Nederland is het moeilijk om als merk relevant te zijn in een social netwerk als Facebook. We zijn zeker niet direct engaged met het merk als we op de like button gedrukt hebben. 65% van de Nederlandse social netwerk gebruikers wil helemaal niet lastig gevallen worden door merken op hun sociale netwerk. Slechts een kwart (26%) heeft überhaupt een merk vriend (wereldwijd is dat 40%, in de Verenigde Staten bijvoorbeeld 57% en in het Verenigd Koninkrijk 42%).


Martin Warmelink: ‘Nederlandse online consumenten zijn volwassen in hun gebruik, maar merken vinden niet altijd aansluiting. Ze zoeken een weg door de digitale mist. Marketeers die inzetten op het Path to Purchase kunnen ondanks alle ruis op het internet toch de juiste consumenten te binden.’

Bij verspreiding of publicatie graag de bron TNS NIPO gebruiken.

 

Voor meer informatie:

Martin Warmelink
Directeur Technology & Media TNS NIPO
t 020 5225 421
e martin.warmelink@tns-nipo.com

Follow us on Twitter: @TNSNIPO

Over Digital Life
Digital Life geeft advies over de toepassing van digitale kanalen bij de ontwikkeling van uw bedrijf. Dat gebeurt aan de hand van een nauwkeurig inzicht in online menselijke gedragingen en opvattingen. Digital Life is gebaseerd op diepte-interviews met meer dan 72.000 mensen in 60 landen. Door zijn omvang, schaal en finesses is het de meest uitgebreide beschouwing van online gedrag en opvattingen van consumenten, zowel op lokaal als op wereldniveau.