Share of wallet passief beleggen in twee jaar verdubbeld onder particuliere beleggers

Gepubliceerd: 21-08-2012

Sinds 2010 heeft passief beleggen (indexfondsen, ETF’s) sterk aan populariteit gewonnen. De aantrekkelijke boodschap van gemak en lage kosten tegen een redelijk rendement, vindt steeds beter zijn weg onder de Nederlandse particuliere beleggers. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd onder meer dan 1000 beleggers.

De share of wallet van passief beleggen is sinds 2010 verdubbeld. Het aantal particuliere beleggers dat passief belegt is gestegen van 11% naar 17% en het aantal ETF beleggers daarbinnen is zelfs verdubbeld. Deze groei zal voorlopig niet stoppen. De groep van passieve beleggers geeft aan de komende 12 maanden eerder meer dan minder passief te gaan beleggen. Deze groei zal wel ten koste gaan van actief beleggen. Passief beleggen groeit dus in een krimpende markt. De passieve belegger kan worden omschreven als jonger, hoger opgeleid en vermogender (bijna twee keer zoveel) dan de doorsneebelegger.

Voorkeur voor online brokers
Online brokers (zoals Binck en Alex) faciliteren beduidend meer passieve particuliere beleggers dan de grootbanken. Voornamelijk de groep ETF beleggers is relatief groter bij de online brokers dan bij de grootbanken.

Groei in bekendheid aanbieders passieve beleggingsproducten
Het landschap van aanbieders van passieve beleggingsproducten is gegroeid en daarmee ook de bekendheid van verschillende aanbieders. Vergeleken met 2010 laten vrijwel alle aanbieders een stijging zien in naamsbekendheid. De bekendste aanbieder van 2010, IShares, is ook in 2012 de bekendste, al lopen de andere aanbieders wat van hun achterstand in.

Weinig kennis van beleggingsproducten
Nederlandse particuliere beleggers hebben weinig kennis van de beleggingsproducten waarin ze beleggen. De verschillen tussen fysieke en synthetische ETF’s zijn nauwelijks bekend, zelfs niet onder de passieve beleggers. Ook weet een ruime meerderheid van beleggers niet of de fondsmanagers de aandelen waarin ze beleggen ook uitlenen.

Meer informatie?
Neemt u dan contact op met Mark Schipper, via 06 81 10 07 88 of stuur een mail naar mark.schipper@tns-nipo.com