Mobile Life: tablet creëert ‘eigen’ ruimte tussen pc en smartphone (Frankwatching,

Gepubliceerd: 29-03-2011

Door: Remy Bleijendaal (tel: 020 522 5419)

In de afgelopen twee maanden publiceerde TNS NIPO op Frankwatching in een serie van zeven artikelen over het wereldwijde onderzoek Digital Life. Omdat de reacties op deze artikelen erg positief waren en wij het schrijven ervan erg leuk vinden, gaan wij hiermee door. Vandaag trappen wij af met een nieuwe serie van 4 over het wereldwijde onderzoek Mobile Life. Dit grote onderzoek wordt vandaag gelanceerd door TNS. Mobile Life is een jaarlijks onderzoek naar consumentengedrag op mobiele apparaten. Voor de 6e editie van deze studie hebben wij 34.000 consumenten geïnterviewd in 43 landen.

In deze eerste bijdrage presenteer ik enkele belangrijke ‘global’ resultaten. Omdat afgelopen vrijdag de verkoop van de iPad 2 gestart is, focus ik me nu op de tabletmarkt.

Rush op de iPad 2 nog groter dan op de iPad 1
Net als bij de verkoopstart van de iPad 1, stonden de klanten vorige week weer in de rij voor de Apple stores om de iPad 2 te bemachtigen. Naar verwachting zullen de sales van iPad 2 die van de 1e generatie ruimschoots overtreffen. Piper Jaffray - een ‘middle market investment bank’ uit de USA - deed een onderzoekje tijdens de verkoopstart van de iPad 2 in de USA. Met een team van enquêteurs ondervroegen zij 236 mensen op de eerste dag van de verkoop. De rijen waren lekker lang, de respons zal behoorlijk hoog geweest zijn verwacht ik (misschien ook wel een ideetje voor ons...).
Gezien beperkingen in de onderzoeksopzet moeten de resultaten als indicatief worden aangemerkt (wie gaat op een werkdag nu in zo'n rij staan?!), maar interessant blijven ze:

  • 70 procent van de ‘buyers&rsquu; bleek nog geen iPad te hebben. Aan de ene kant kun je zeggen dat er dus weer een hele grote nieuwe groep wordt aangeboord. Aan de andere kant vind ik het (als iPad 1 bezitter) opmerkelijk dat 30 procent van de iPad 1 bezitters, gezien de specificaties van het nieuwe model, al na één jaar door wil naar de iPad 2!
  • De iPad 2 begint nu ook meer pc-gebruikers over de streep te trekken: kopers zijn voor 51 procent Mac-gebruikers en voor 49 procent pc-gebruikers; dit was bij de iPad 1 nog 74 procent (Mac) en 26 procent (pc). Apple verovert dus meer en meer nieuwe klanten.

Tablet is na 1 jaar al gevestigd, potentieel is enorm
De tablet is met name goed aangeslagen in de ontwikkelde markten in Azië, Europa en Noord-Amerika. Na een jaar heeft ruim één op de twintig consumenten in deze gebieden een tablet. Daarnaast geven heel veel mensen aan van plan te zijn om een tablet aan te schaffen: met name in de ontwikkelde markten in Azi‰ en Europa. In Nederland geeft bijna een kwart (23%) aan in het komende half jaar een tablet te gaan aanschaffen!

Tablets vallen de pc-markt aan
Wij hebben mensen ook gevraagd waarom zij een tablet gekocht hebben of willen kopen: ter vervanging van de mobiel of pc, of als extra device. De meeste consumenten zijn niet van plan om er een mobiel of pc mee te vervangen. In Nederland geeft 90 procent aan om het apparaat voor ‘erbij’ te nemen, 10 procent vervangt er een pc mee. Naar alle waarschijnlijkheid wordt vooral de tweede pc die mensen bezitten erdoor vervangen en worden ook vervangingsaanschaffen van de pc uitgesteld door de aanschaf van een tablet.

Lagere inkomens in opkomende economieën zorgen ervoor dat consumenten in deze landen de tablet vaker zien als een vervanging van een pc of mobiel. Met andere woorden: zij hebben simpelweg geen geld om meerdere apparaten aan te schaffen. Met name de pc zal worden vervangen als consumenten in deze landen een tablet aanschaffen.

Tablet door veel consumenten nu al geprefereerd voor verschillende activiteiten
Meer dan 10 procent van de consumenten (eigenaar van een mobiel) prefereert een tablet voor een reeks van activiteiten boven een pc of mobiel. Ondanks zijn relatieve korte introductietijd op de markt wordt de tablet met name voor het lezen van eBooks en voor internetten door veel consumenten als superieur gezien.

The Web is Dead?
Afgelopen zomer brak er een hevige discussie uit naar aanleiding van het spraakmakende stuk van Chris Anderson in tijdschrift Wired: The Web is Dead. Hierin beargumenteerde hij dat het surfen op het internet verleden tijd is. De toekomst ligt volgens hem in apps, welke verschillende voordelen hebben boven het Web. Apps zijn sneller, meer op maat gemaakt en consumenten zijn bereid ervoor te betalen (zie zijn verdere argumentatie via de link hierboven).

Ondanks de groei van mobiel internetgebruik en opkomst van de tablet denk ik dat het Web voorlopig nog wel even blijft bestaan. Heel veel consumenten (in Nederland bijna iedereen) browsen op dit moment nog vanaf hun pc op het internet. En ondanks dat de iPad het ultieme apparaat is om apps te gebruiken en ervaren, is surfen op het internet via de browser nog één van de meest populaire bezigheden van iPad gebruikers. Daarnaast is het voor bedrijven veel minder kostbaar om een toegankelijke mobiele website te bouwen, dan een applicatie te ontwikkelen voor alle mobiele platforms. Wat denken jullie? Helpt de iPad mee aan de ondergang van het Web of zal het Web blijven bestaan naast applicaties?

In de komende weken zullen wij nog drie artikelen over Mobile Life publiceren op Frankwatching met een sterke focus op de Nederlandse situatie. Zo zullen wij iets gaan vertellen over mobile banking, mobile commerce en mobile media.

Nieuwsgierig naar meer cijfers, informatie of de onderzoeksverantwoording, bekijk dan onze presentatie over Mobile Life.

Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd op Frankwatching.com: Mobile Life: tablet creëert ‘eigen’ ruimte tussen pc en smartphone.

Mobile Life
Alle genoemde aantallen en percentages zijn afkomstig uit ons Mobile Life onderzoek, meer informatie hierover vind je op discovermobilelife.com. Dit is deel 1 uit de serie Mobile Life.