Koningin moet vrij kunnen spreken in kersttoespraak

Gepubliceerd: 25-02-2011

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat tweederde van de Nederlandse bevolking vindt dat koningin Beatrix vrij moet kunnen spreken in haar kersttoespraak. Het onderzoek is afgelopen week uitgevoerd in opdracht van Blauw Bloed naar aanleiding van de uitzending op 19 februari.

In deze uitzending zei Huub Oosterhuis - die bekend staat als een goede vriend van de koninklijke familie - dat hij merkte dat de koningin zwaar gecensureerd is in haar kersttoesprak. Wat vindt de Nederlandse bevolking hiervan? En merkt het volk bijvoorbeeld welke politieke voorkeur de koningin heeft? De komende aflevering van Blauw Bloed onthult de uitkomsten.

Bijna tweederde van de Nederlanders vindt dat de koningin volledig vrij moet kunnen spreken in haar kersttoespraak. Tevens blijkt uit het onderzoek van TNS NIPO dat 39 procent van de Nederlanders vindt dat premier Rutte te veel invloed heeft op wat de koningin wel en niet mag zeggen in de toespraak; éénderde vindt dat de PVV te veel invloed heeft. Ook vindt ruim driekwart van de Nederlanders dat de koningin de kersttoespraak moet blijven uitspreken, en niet premier Rutte.

Koninklijk nieuws en meer resultaten van het onderzoek van TNS NIPO in Blauw Bloed, zaterdag 26 februari rond 19.25 uur op Nederland 2.

G1151 | TNS NIPObase CAWI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de EO/ Blauw Bloed. Het veldwerk vond plaats van 22 t/m 24 februari 2011; daarbij werden in totaal 927 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=927).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 5924).