Het bouwen van een “Insights engine”

Gepubliceerd: 12-09-2016

Recentelijk is er een artikel in de Harvard Business Review verschenen over het bouwen van een “Insights engine” bij multinational Unilever. Customer-centricity is de nieuwe bron van concurrentievoordeel volgens het artikel. Het volledig verdiepen in de wensen en behoeften van de klanten en deze beter vervullen dan de concurrent.

Insights2020

 
Voor dit begrip naar de klanten toe is veel data nodig, echter het bezitten van deze data heeft weinig zin als het niet effectief wordt ingezet.  Wat de winnaars van de verliezers onderscheidt is het vermogen om deze data te vertalen naar inzichten over de klanten en hier een passende strategie aan te koppelen. De samensmelting van deze twee elementen vereist innovatieve, organisatorische vaardigheden die de Insights Engine vormen.
 
Insights 2020
Het belang van deze “Insights engine” werd onthuld tijdens een wereldwijd marktonderzoek, genaamd Insights 2020 (I2020) dat werd uitgevoerd door Frank van den Driest (Chief Client Officer Kantar Vemeer), Stan Sthanunathan (Executive VP Consumer and Market Insights Unilever) en Keith Weed (Chief Marketing & Communications Officer Unilever)
 
Uit het onderzoek bleek het belang van de “Insights engine” voor de consumentengoederen gigant Unilever. De “engine” is ontstaan binnen de firma’s consumenten- en marktinzichten groep, die de klantgerichte strategieën van Unilever ondersteunt. Dit laat zien welke high-level adviserende rol insights afdelingen steeds vaker innemen.
 
Kenmerken 'insights engines'
Uit het I2020 onderzoek en de ervaringen van Unilever, werden meerdere kenmerken van sterk ontwikkelde ‘insights engines’ gedestilleerd. Deze kenmerken werden globaal verdeeld in twee groepen: operationele kenmerken zoals onafhankelijkheid, gericht op experimenteren en leren en samenwerking en geïntegreerde planningen. Daarnaast menselijke kenmerken zoals zakelijk inzicht en een uitgebalanceerd analytisch en creatief denkvermogen.
 
Data-analyse alleen is niet voldoende
Wat veelal bij bedrijven gebeurt, is dat zij enkel de verworven data verzamelen en analyseren terwijl dat, deze dagen, niet meer voldoende is om succes te behalen.
Bedrijven moeten steeds dieper in de data duiken, willen zij hun klanten op hun klanten op de beste manier helpen. Het in staat zijn om deze vaardigheid te vertalen naar klantgerichte groei, is precies dát wat het ene bedrijf van een ander onderscheidt. De “Insights engine” is van kritisch belang in dit proces, sterker nog, het is de allerbelangrijkste factor zoals aan het licht werd gebracht door het I2020 onderzoek.
 
Wat belangrijk is om te onthouden is, hoe goed de “Insights engine” van een bedrijf ook is, het maakt een bedrijf niet per definitie klantgericht. Het vereist leiderschap en sturing vanuit de top van een bedrijf die er op hun beurt op toe zien dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen hetzelfde belang voor ogen heeft: het vervullen van de wensen en behoeften van de klant.

Meer informatie?

Lees het volledige artikel op de site van de Harvard Business Review. 

Ons zuster-bedrijf Kantar Vermeer organiseert verschillende activiteiten rondom het Insights2020 onderzoek. Wilt u hier meer over weten neem dan contact op via één van onze contactpersonen.