Bij tweederde starters op woningmarkt is hoogte hypotheekbedrag gebaseerd op twee inkomens

Gepubliceerd: 11-08-2011

Starters zijn daarmee gevoeliger voor tegenslagen in het leven, zoals werkloosheid of echtscheiding. Ook bij mensen die doorstromen naar een ander koophuis ligt het percentage op dit niveau. Het gemiddelde hypotheekbedrag van de starters schommelt rond de 200.000 euro en dat is globaal ook het aankoopbedrag van het huis. Acht op de tien starters lieten een huurhuis achter, de rest woonde nog niet zelfstandig.

 

Volgens Adriaan Eecen onderzoeksdirecteur Business & Finance bij TNS NIPO proberen de circa 66.000 starters het risico van het lenen van een hypotheek wel in te perken. 

Dat doen ze op de volgende manieren

  • bij negen op de tien starters wordt er gespaard binnen de hypotheek;
  • acht op de tien starters sluiten een overlijdensrisicoverzekering af, zodat de partner niet met te hoge lasten achterblijft als één van de twee overlijdt. 
 

Starters gaan volgens Eecen niet lichtzinnig te werk. Ze hebben vooraf drie oriënterende gesprekken. Daarin komen veel verschillende onderwerpen ter sprake. 

De helft van de starters oriënteert zich op de risico’s van een hypotheek. Dit bewijst maar weer dat starters zich goed voorbereid op de huizenmarkt begeven. 

De andere meest voorkomende gespreksonderwerpen zijn:

  • De hoogte van de rente
  • De hypotheekvorm
  • De aflossingsmogelijkheden
  • De hoogte van te krijgen hypotheek
  • De duur van de hypotheek 

 


Bij verspreiding of publicatie graag de bron TNS NIPO gebruiken.


Voor meer informatie:

Adriaan Eecen

TNS NIPO

t  06 53410193

adriaan.eecen@tns-nipo.com

 

Onderzoeksgegevens:

Onderzoeksnummer: G1423. Methode: TNS NIPObase CAWI. Het veldwerk heeft plaatsgevonden in mei. Steekproefgrootte omvatte 1.898 financiële beslissers die een hypotheek afsloten of zich oriënteerden op een hypotheek.

Over TNS

TNS is het grootste marktonderzoeksbureau ter wereld en levert zijn klanten bruikbare inzichten en op onderzoek gebaseerd bedrijfsadvies, zodat ze effectievere zakelijke beslissingen kunnen nemen. TNS NIPO is haar Nederlandse vestiging. TNS biedt uitgebreide branchekennis binnen de sectoren Consumer, Technology, Finance, Automotive en Political & Social. Het wordt hierbij ondersteund door een uniek productaanbod dat voor elk marketing- of zakelijk vraagstuk een oplossing biedt en is gespecialiseerd in productontwikkeling en -innovatie, merk en communicatie, stakeholdermanagement, retail- en shopperonderzoek en kwalitatief onderzoek. TNS maakt deel uit van Kantar, het grootste onderzoeks-, inzicht- en consultancynetwerk ter wereld, en biedt in meer dan 80 landen eersteklas service.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.tns-nipo.com