Tony's Chocolonely bekroond tot meest purpose driven merk op BrandZ Top 30 event

Tijdens de officiële lancering van de tweede editie van de BrandZ Top 30 waardevolste Nederlandse merken ontvingen Tony's Chocolonely, Thuisbezorgd.nl en Coolblue een special award. 

Op woensdag 20 november presenteerden Kantar en WPP voor het tweede jaar op rij de BrandZ Top 30 waardevolste Nederlandse merken tijdens een drukbezocht event in de Sky bar in Amsteldok.

Tijdens het launch-event maakten we niet alleen de ranglijst met de 30 waardevolste merken bekend, maar deelden we ook Special Awards uit en presenteerden we voor het eerst de top 30 meest waardevolle mediamerken in Nederland.

Ook gingen we samen met het publiek dieper in op de bevindingen van het rapport. Wat maakt een merk waardevol? Hoe maak je je merk future proof? En hoe bouw je een waardevol merk, zowel op de korte als op de lange termijn?

Top 3 Brand Z waardevolste Nederlandse merken ongewijzigd


De Top 3 ziet er precies hetzelfde uit als vorig jaar. Shell mag zich voor de tweede maal op rij Nederlands waardevolste merk noemen, Heineken houdt de tweede positie en Booking.com blijft nummer 3. 

De totale aandelenkoers van de Top 30 Nederlandse merken is maar liefst 28% hoger dan de AEX25. In sterke merken investeren levert dus een enorm rendement op.

Budget-winkelketen Action is het sterkst groeiende merk dit jaar. Action is ook de grootste stijger in de ranking. Het merk steeg vier plekken naar de dertiende plaats op de ranglijst. De totale waarde van de retail-branche in de Top 30 heeft ook een flinke boost gekregen door nieuwkomers Coolblue (nr. 16) en Bol.com (nr. 18). 

Special Awards

Tony's Chocolonely heeft het nog niet tot de Top 30 geschopt maar mocht wel een special award in ontvangst nemen voor meest purpose driven brand growth. Hun boodschap om 'alle chocolade ter wereld slaafvrij te maken' is goed aangekomen bij de Nederlandse consument die voor deze missie ook nog eens veel sympathie heeft. 

Thuisbezorgd laat goed zien hoe je een geliefd merk wordt door een sterke merkervaring te koppelen aan een heldere missie en de juiste innovaties. Door het hoogst te scoren op criteria als purpose, innovation, communication ontving het bedrijf dat inmiddels op de 12e plek in de ranking staat, de award voor 'most vital brand'

De Nederlandse consument is ook zeer te spreken over Coolblue en haar onvolprezen klantenservice: 'alles voor een glimlach'. Dat leidt niet alleen tot mooie klantervaringen, maar ook tot groei; Coolblue ging met de award voor highest new entry naar huis. Het bedrijf denderde meteen op nummer 16 in de Top 30 binnen.

Netflix waardevolste mediamerk in Nederland

Netflix opereert nog maar zes jaar op de Nederlandse markt en toch voert het bedrijf de ranglijst aan en mag het zich het waardevolste mediamerk in Nederland noemen. Internationale mediamerken doen het sowieso goed in Nederland. Vier van de tien waardevolste mediamerken in Nederland zijn wereldspelers.    

In een tijd waarin veel wordt gesproken over het imago van nieuwsmedia, claimt de NOS de derde plek in de ranglijst en is daarmee het sterkste Nederlandse mediamerk. 

In de Top 10 van de 30 waardevolste mediamerken in Nederland treffen we verder maar liefst zes mediamerken aan in de categorie video. Deze merken doen het hartstikke goed dankzij een groot bereik en zeer tevreden gebruikers. Sociale platforms hebben juist nog wel wat werk te verrichten. Slechts drie social platforms hebben zich een plaatsje verworven in de Top 30: WhatsApp, YouTube en Facebook.

Nieuwsgierig naar alle bevindingen?

Het BrandZ 2020 rapport is nu gratis online beschikbaar. Het rapport omvat naast de ranglijst van de 30 meest waardevolle Nederlandse merken ook bijna 150 pagina's aan exclusieve insights, thought leadership, brand building practices en interviews. De inhoud van het rapport is zorgvuldig samengesteld door brand experts van Kantar en WPP en belicht diverse aspecten van (Nederlandse) sterke merken waar je mee aan de slag kunt voor jouw eigen merk.

   Download nu het volledige rapport >>

Meer weten?

Dit jaar presenteren we de tweede editie van BrandZ Nederland. De ranglijst van BrandZ wordt vastgesteld door de resultaten van interviews met consumenten te combineren met een uitgebreide analyse van de financiële en zakelijke prestaties van merken (marktgegevens van Bloomberg). 

Meer weten over het BrandZ onderzoek? Neem dan gerust contact op met: 


Hugo Schurink
Chief Commercial Officer Brand Kantar Nederland
m +31 65 24 62 559
e  Hugo.Schurink@kantar.com