Ben jij een kip zonder kop of een voortrazende trein?

    Klik hier om het orginele artikel te lezen op ClouToday (7 december 2016)
    Merken hebben touchpoint-managers nodig. Er komen steeds meer nieuwe kanalen bij, terwijl de traditionele touchpoints ook belangrijk blijven. Marketeers reageren als een ‘kip-zonder-kop’ of een ‘voortrazende trein’ op alle nieuwe ontwikkelingen. Hoe zit dat bij jou? Ren jij ook koortsachtig achter alle nieuwe kanalen aan of dender je juist maar door met je vertrouwde touchpoints? Of… behoor je al tot de derde groep marketeers?

    Consumenten komen via een oneindig aantal kanalen met merken in aanraking in de Customer Journey. Het aantal touchpoints is de laatste jaren snel toegenomen door technologische ontwikkelingen zoals de smartphone.

    Maar ook de rol van touchpoints is veranderd. Kanalen worden niet langer alleen ingezet om een boodschap te zenden, maar geven consumenten ook alle gelegenheid om interactie met merken te hebben. De regie ligt steeds meer bij de consumenten zelf. Zij kiezen óf ze interactie zoeken met een merk, via welke kanalen en op welk moment. Zo kan elke ervaring van een consument impact hebben op je merk. En dat moet je goed managen.

    Ben jij een kip-zonder-kop of een goederentrein?
    Maar juist dat managen van alle nieuwe én traditionele touchpoints brengt grote uitdagingen met zich mee. We zien vaak twee reflexen als reactie op de nieuwe ontwikkelingen. De eerste is de ‘kip-zonder-kop’. De marketeer zet zoveel mogelijk paid, owned en earned touchpoints in om te voorkomen dat hij iets mist. Hij loopt daarbij het risico veel geld over de balk te smijten zonder dat duidelijk is of het gewenste effect behaald wordt.

    De tweede reactie is eigenlijk geen reactie: de ‘voortrazende trein’ De marketeer raakt het overzicht kwijt en blijft daarom maar bij het oude en vertrouwde. Hij neemt daarmee het risico voorbijgestreefd te worden door concurrenten die wel de relevante kanalen en momenten van hun doelgroep weten te vinden.

    Zet je touchpoints optimaal in
    Door de snelle technologische ontwikkelingen ontbreekt het marketeers vaak aan een duidelijk beeld van de prestaties van een merk over alle bestaande touchpoints, laat staan dat ze weten hoe deze prestaties zich verhouden tot die van hun concurrenten. Een gemiste kans. Voor brand managers en media en creative agencies die meer uit de inzet van hun touchpoints willen halen, is deze informatie essentieel.

    Daarom heeft Kantar TNS de tool Connect ontwikkeld. Connect maakt inzichtelijk hoe merken op alle ingezette touchpoints presteren, wat de impact van de touchpoints op de waarde van het merk is en hoe de ROI geoptimaliseerd kan worden.

    Belangrijke lessen die we al via Connect hebben geleerd:
    1. 20% van de touchpoints zorgt voor 80% van het effect. Door de toegenomen mogelijkheden willen marketeers soms (te) veel touchpoints inzetten. De ervaring leert dat keuzes maken belangrijk is en dat budgetten vaak slimmer kunnen worden ingezet.  

    2. Een langetermijnvisie is belangrijk: hoewel het effect van touchpoints op de korte-termijn-sales mooi meegenomen is, is het minstens zo belangrijk om ook te weten wat de impact van touchpoints op de waarde van je merk is.

    3. Weet wat elk touchpoint voor je merk kan doen. Welke touchpoints verhogen de sales, welke je equity, en welke werken voor allebei? Als je weet wat op welke manier werkt voor je merk kun je je strategieën daarop aanpassen.

    Ook een touchpoint-manager voor jouw merk worden? Neem dan contact op met:

    Willian-Blom-research-executive-(1).jpgWillian Blom
    Research Manager
    m 06 392 31 096
    e willian.blom@tns-nipo.com

     

    Herman Bos Client Director

    Herman Bos
    Client Director
    m 06 511 95 361
    e herman.bos@kantartns.com