Beken kleur voor bruikbare buyer persona's

  Klik hier om het orginele artikel te lezen op Marketingtribune.nl (10 April 2017)

  Na de Why van Sinek horen we nu meer en meer de roep om een Purpose. Terecht, vindt Linda Cornelissen. Werken met klantsegmenten zonder dat je weet wat de achterliggende doelen en drijfveren van die groepen klanten zijn, is onvoldoende bruikbaar.

  Bij het gebruik van Buyer Persona’s moet je wel in de gaten houden dat een Buyer Persona opstellen veel meer is dan alleen profiling van socio-demografische kenmerken of merkvoorkeuren van klantsegmenten.

  Diepere doelen en drijfveren

  Een goed bruikbare Buyer Persona bouw je op rond de achterliggende doelen (Purpose) die een bepaald type kopers nastreeft. Vanuit de gedachte dat kopers belangrijke keuzes maken in het licht van een groter (levens)doel of drijfveer. Een belangrijk voorbeeld van die doelen en drijfveren is de behoefte aan Veiligheid, Voortbestaan of Vrijheid.

  Gebruik de symboliek van kleur

  Linda pleit voor bruikbaardere persona's. Haar boodschap: verrijk je persona’s met diepgaander doelen en drijfveren én gebruik de symboliek van kleuren om deze verrijkte persona’s in je organisatie tot leven te wekken en praktisch te kunnen gebruiken.