B2B

    Dat commerciële organisaties vooral inzetten op offline en persoonlijke kanalen is een gepasseerd station. Digitalisering is geen keuze meer, maar een must. Ook in B2B. Maar blijf wel letten op de juiste balans. Het motto van Linda Cornelissen: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet. 


    Na de Why van Sinek horen we nu meer en meer de roep om een Purpose. Terecht, vindt Linda Cornelissen. Werken met klantsegmenten zonder dat je weet wat de achterliggende doelen en drijfveren van die groepen klanten zijn, is onvoldoende bruikbaar. Ze pleit voor bruikbaardere persona's.

     

    De laatste jaren wordt ook in b2b de roep om persoonlijke aandacht sterker en sterker. Drie b2b trends voor 2017 moeten een persoonlijk nieuwjaar meer dan mogelijk maken: Lead Generation, Marketing Automation en Multi-/Omnichannel Content Marketing.

    In landen waar ananas groeit, is het de gewoonte dat je ananas aanbiedt aan je gasten, omdat het zowel goed is voor de dorst als voor de lekkere trek. Een complete treatment. Wat mij betreft is het de hoogste tijd dat Nederlandse bedrijven hun klanten een soortgelijk ananas-geniet-moment gaan aanbieden.​

    Feedback vragen betekent het lef hebben je als bedrijf kwetsbaar op te stellen. Professionals zijn best bereid om feedback te geven, mits daar ook echt wat mee wordt gedaan. Maar daar wringt soms de schoen. Te vaak wordt er in B2B weinig tot niks gedaan met de verzamelde feedback.
     

    Elkaar fysiek ontmoeten geldt nog steeds als het meest favoriete zakelijke contactkanaal. Op zich geen spectaculair nieuws. Wél opvallend is dat de klant het prima vindt om af te spreken bij de leverancier. Sterker nog, in ons onderzoek Klantcontact in B2B 2016 zien we dat de klant zelfs liever bij de leverancier afspreekt.

    Persoonlijk contact met de leverancier staat nog steeds op nummer één in B2B. Toch zijn er aanmerkelijke verschillen tussen aanbieders. Bij diensten die vragen om direct handelen bij problemen - denk bijvoorbeeld aan IT- en telecombedrijven - vinden bedrijven persoonlijk contact veel belangrijker dan voor bijvoorbeeld de dagelijkse bankzaken. Voor bankzaken is de behoefte aan één vaste contactpersoon juist niet groot. De klant vindt het prima daarin bediend te worden door een vast klantteam in plaats van door één vaste contactpersoon. Live chat is daarin heel populair.

    Wij doen allemaal hard mee aan de ‘Customer Centricity’ trend. Het is aan de nieuwbakken CX marketeer om veel voorkomende of onnodige frustraties in klantcontact te verzachten: de Auw-ervaring. Vastgeroeste bedrijfsprocessen mogen op de schop voor een Wow-ervaring om klanten langer en meer happy aan het bedrijf te binden! Engagen, lukt dat ook in de praktijk?

    Ook in B2B is live chat enorm in opkomst. Een heel verrassend resultaat uit ons onderzoek Klantcontact in B2B dat TNS NIPO samen met spotONvision uitvoerde. We namen in dat onderzoek de potentie van live chat in het zakelijk segment mee en vroegen bedrijven contactkanalen te ranken naar voorkeur. Via welk contactkanaal communiceren bedrijven het liefst met hun leveranciers?

     

    Een vast klantteam is een goed alternatief voor één contactpersoon. Dat is een van de opmerkelijke resultaten uit ons onderzoek Klantcontact in B2B dat TNS NIPO samen met spotONvision uitvoerde. Dit jaar was het thema van het grote onderzoek klantfeedback, klantbeleving en customer engagement.

     

    Ze bestaan nog hoor, old school business-to-business organisaties waar de snelle jongens van sales de meeste aandacht krijgen, terwijl de collega’s van account en marketing op het tweede plan komen. Maar de panelen zijn aan het schuiven. 

    Benieuwd hoe B2B-klanten hun leveranciers ervaren? Nieuwsgierig welke branches koplopers zijn als het gaat om positieve B2B-klantrelaties en welke branches hekkensluiters? Tijdens het B2B Marketing Forum op 17 maart worden de resultaten van het onderzoek van TNS NIPO en spotONvision naar B2B klantervaringen gepresenteerd. Hier alvast een sneak preview van de uitkomsten.

    Het is voor een organisatie van vitaal belang dat de veiligheid van bedrijfskritische applicaties gewaarborgd is. De continuïteit van de organisatie komt immers in gevaar wanneer deze applicaties uit mochten vallen. Maar hoe hebben organisaties momenteel de veiligheid van deze applicaties geregeld? Wat zijn de trends op dit gebied?

    Twintig jaar geleden bestond de online wereld nog niet en had niemand van het 'offline' in de huidige context gehoord. Inmiddels besteden we steeds meer van onze tijd online. De invloed die ons online gedrag heeft op ons offline leven wordt met de dag groter en het is moeilijk te voorspellen hoe dit zich verder zal ontwikkelen. 

    Tijdens het B2B Marketing Forum op 13 maart presenteerde Linda Cornelissen, B2B Consultant Business & Finance bij TNS NIPO, haar onderzoek: Business Buyer Insights XL. Een onderzoek over koopbeslissingen in de B2B, met de focus op grote contracten bij grote B2B-bedrijven. Het onderzoek lijkt drie hardnekkige mythes over de zakelijke inkoper te ontkrachten. Het artikel 'Hoe beslist een Business Buyer? verscheen in het aprilnummer van het tijdschrift SalesManagement
     

    Heb je net de algemene bedrijfsinformatie en productportfolio op je website op orde? Mooi, maar je kunt beter de LinkedIn profielen van je client-facing medewerkers updaten. En hen laten waarmaken wat Sales belooft. 

    "Content is King" - wie durft dit sleetse motto nog openlijk aan te hangen? Slechts een enkeling denk ik, sinds de debunking ervan is losgebarsten. Je kon erop wachten dat dit zou gebeuren: contentgoeroes hadden het er zelf naar gemaakt. Het kon écht niet langer. Want wie meent nou serieus dat iedere business moet veranderen in een uitgever? Of dat we ons alleen nog bezig horen te houden met het tellen van stories?

    Een verslag van de tweede Data Donderdag. Data Donderdag is een initiatief van Rutger Wetzels (Anchormen), Mark van Rijmenam (BigData-Startups) en Rob Dielemans (GoDataDriven). Het groeit volgens plan uit tot een tweemaandelijkse meetup over Big Data waarbij het nadrukkelijk gaat om hele concrete toepassingen. De organisatie wijst er met klem op dat het niet om technische verhandelingen gaat. De gemiddelde data scientist zal er dus niet zo goed aan zijn trekken komen. Managers, marketeers en business owners des te meer en dat bleek opnieuw op deze donderdag met sprekers van TNO en ING, plus een pitch van Science Rockstars.